Да живеем под наем или да изтеглим ипотечен кредит за собствено жилище

Инвестиции юни 22, 2022

Притежанието на собствено жилище е мечта на много хора. Освен имуществото, човек получава спокойствие, сигурност и уют. В миналото е било трудно и е можело да отнеме години, за да се сдобие човек със собственост, но в днешно време, благодарение на ипотечните кредити, е по-лесно и по-бързо да се сбъдне тази мечта. Интересно е да се проследи изборът между това хората да живеят под наем или по-скоро да теглят заеми, с които да купуват собствени жилища. 

Покупката и поддръжката на недвижим имот е свързана с отделяне на доста време за предварително задълбочено проучване на пазара, анализ на собствените финанси и спестявания, както и на фирмите, които отдават ипотечни кредити. Именно заради това голяма част от хората избират да живеят под наем дълги години, докато не усетят по-сериозна сигурност с напредването на годините и професионалното им развитие. От значение е и натрупването на повече финансови средства и спестявания. България е една от държавите, в които по изключение по-голям процент от хората живеят в свое закупено жилище, а не под наем, а тенденцията за по-голям брой наематели по-скоро се наблюдава в чужбина. 

Все по-голяма част от младото поколение се изнася да живее под наем, тъй като това за тях е по-лесен избор на този етап от развитието им и предпочитат да имат свободата да избират между различни локации, отколкото да се съобразяват с определени суми и рамки, решавайки да закупят собствено жилище, посредством отпуснат заем. 

В статията ще ви разкажем повече за предимствата и недостатъците на това да живеем под наем и на това да си закупим собствен апартамент или къща с ипотечен кредит, ако нямаме финансовата възможност да го направим със собствени средства. 

Да живеем под наем 

На първо място няма как да не обърнем внимание на това, че цените на наемите са останали високи и продължават да се покачват. Това покачване неминуемо се отразява на търсенето и избирането на наема като опция, но въпреки това по статистически данни е отбелязано, че има 30% ръст спрямо февруари месец 2021 година. По време на пандемията наемите в повечето квартали са били значително по-ниски, но с нормализирането и отшумяването на Ковид мерките, постепенно сумата за наемане на жилище се увеличава и се връща до предишното ниво.

Предимства на това да живеете под наем 

Както споменахме, едно от основните предимства да се живее под наем е свързано с това, че има неограничен избор между локации, ако държите много на тях. Винаги можете да променяте средата си, ако сте от хората, които не обичат да се задържат на едно място. Мобилността също е от съществено значение. Прост пример е, че ако работата ви се намира на другия край на града, винаги можете да си позволите да смените квартирата, за да сте по-близо и да не губите много време в пътуване. 

Друго предимство е бързото и лесно настаняване и получаване на самия апартамент. Сравнявайки го с ипотечните кредити, в днешно време със сигурност е много лесно да се сдобием с пари, за да си купим жилище, но въпреки това, нормално е отпускането на заем да отнема значително повече време, отколкото, ако решим да се изнесем под наем. 

Недостатъци на това да живеете под наем 

В крайна сметка, един апартамент не е само място, на което просто да се пребивава ежедневно, а също често се явява и вид инвестиция. Основен недостатък на наемането е това, че няма да имате възможност да правите основни промени на жилището. Живеейки под наем, надали ще имате и желание да влагате средства в ремонти и закупуване на обзавеждане за място, което не се знае колко време ще обитавате. Разбира се, това е строго индивидуално, но винаги трябва да го имаме предвид при избора да живеем под наем. 

Да изтеглим ипотечен кредит за собствено жилище

Ако нямате финансовата възможност да закупите собствено жилище с лични спестявания, най-лесният и достъпен начин е да изтеглите ипотечен кредит и да сбъднете мечтата си без да чакате дълги години, за да съберете необходимата сума. Много голяма част от хората избират този вариант като най-удачен и най-лесен. 


Преди да решите да закупите собствено жилище трябва да помислите предварително и да съобразите няколко неща. Много зависи на какъв етап от живота си сте и каква финансова сигурност чувствате. Възможно е да се окаже, че жилището, което искате да закупите е на много висока цена. Разбира се, колкото по-висока сума желаете да изтеглите, съобразявайки го с годините, в които ще изплащате ипотечния кредит, месечната вноска може да е по-висока от един наем. Друго, нещо което трябва предварително да направите е да разучите пазара, да видите как вървят в момента цените на имотите и да прецените дали сегашният момент е удачен за такъв тип инвестиция. Винаги можете да се посъветвате с професионални фирми, за да вземете подкрепено с факти решение. 

Предимства на това да закупите жилище с ипотечен кредит 

Едно от основните предимства е това, че ако закупите жилище с ипотечен кредит, то този имот е ваш. Това е и основната разлика между наемането на дом и закупуването му. Можете да правите каквото желаете като преустройство и да ремонтирате при нужда. Друго удобство е , че докато при наемането на апартамент съществува притеснението, че може да се наложи да смените жилището, защото хазяинът има нуждата да го освободите, при собствения имот можете да сте спокойни, че няма опасността, който и да е било да ви помоли да напуснете в срок от един месец. 

Недостатъци на закупуване на жилище с ипотечен кредит

Един от основните недостатъци е това, че всички наложителни ремонтни дейности трябва да се поемат от вас. При наемането на апартамент, хазяинът в повечето пъти е длъжен да покрива всички повреди, които не са причинени от живущия, докато ако имате собствен дом, трябва сами да се погрижите за тези разходи със собствените си доходи. 

В клипчето, по-долу може да получите няколко финансови съвета, които биха ви били от помощ, ако се колебаете дали да закупите собствено жилище или да живеете под наем: