Доналд Тръмп – съвети за богатството и успеха

Инвестиции април 13, 2021

В предната статия ви разказахме за ексцентричния милиардер Доналд Тръмп и споделихме доста от неговите съвети и опит. Сега ще продължим темата за богатството и успеха, и ще научите още много интересни факти и мисли на този бизнес магнат.

 

Доналд Тръмп често говори и акцентира на вярата в себе си. Според него неуспехът може или да унищожи човек или да го направи дори още по-силен. Той лично споделя, че изпитва огромно уважение към тези, които претърпяват провал и въпреки всичко намират сили отново да се върнат в играта и да продължат да се борят за целите и мечтите си. Затова Тръмп съветва, че трябва винаги да вярваме в себе си и да не спираме да мислим, че ще победим, дори и да имаме съмнения в крайния успех, увереността е изключително важна.


Милиардерът е често цитиран и с правилото си, че трябва да се обличаме за работата, която бихме искаме да имаме, а не за тази, която имаме в момента. Не трябва да забравяме и често да се поглеждаме в огледалото, защото ако изглеждаме немарливи и прекалено небрежни, то такива ще са и делата ни, според него.


Бизнесменът неведнъж е коментирал темата за предателството, споделяйки, че животът му е дал много важен и ценен за него урок – този, който те е предал веднъж, ще го направи отново в труден момент. В началото на професионалния си път, Тръмп е бил уверен, че трябва да намериш най-добрите и да им се довериш, но с годините видял толкова машинации и фокуси, че сега казва, ако намериш най-добрите, то не трябва да им се доверяваш. Тръмп описва светът като жесток, а хората - безжалостни. Те може да те гледат усмихнато, но всъщност биха искали да ти попречат. Той вярва, че дори приятелите са готови да те предадат, за да ти вземат парите, работата, дома, половинката, дори и домашния любимец. Според него хората само изглеждат цивилизовани и акцентира на факта, че хищниците в джунглата убиват за своята прехрана, докато хората убиват за забавление.


За да забогатее човек, трябва да е реалист и напълно честен и откровен със себе си. Не трябва да живее с илюзии, да вярва изцяло на историите в списанията, вестниците и телевизионния екран. Нищо не е всъщност толкова красиво и лесно, колкото го представят. Животът в действителност е труден и всички получаваме много предизвикателства, удари и наранявания. За да спечелиш, трябва си силен като скала и да си готов за работа с лакти и юмруци, да не спираш да отстояваш целите си.


Доналд Тръмп е автор на няколко известни книги, в които споделя житейския си и професионален опит, как е постигнал всичко, което има към момента. Една от емблематичните му книги, в която говори за богатството и успеха е „Пътят към успеха: Най-добрият бизнес съвет, който съм получавал“.


Сигурно няма човек, който да не си е задавал въпроси от типа: Какъв е пътят към успеха?, Как мога да постигна много повече?, Как мога да бъда успешен?. Може да откриете отговорите именно в тази книга на Тръмп. Той вярва, че можем да получим верния отговор, като попитаме личностите, които вече са извървяли пътя към успеха. За да напише книгата си, Тръмп отправя молба към 150 от най-успешните бизнес персони да дадат отговор на следния въпрос: „Какъв беше най-добрият бизнес съвет, който сте получавали в живота си?“. Със сигурност си струва да прочетете тази интересна колекция от вдъхновяващи, мъдри, остроумни и полезни съвети, споделени от едни от най-богатите и успели личности из Америка. Да научите как те управляват личните си и бизнес дела, надниквайки в тайните им към постигането на успеха. Своите съвети споделят както топ мениджъри и изпълнителни директори на компании от ранга на American Airlines, Boeing, Staples, Lillian Vernon, така и на по-малки и семейни компании и фирми, като Orleans Homebuildings, Carlson Companies. За да управляваш успешно по-малка компания, се изисква също да си много работлив, упорит, да имаш необходимите знания и умения. Та даже може би и повече, защото когато управляваш голяма корпорация, реално разполагаш с много повече ресурси.


В книгата може да откриете най-различни съвети:
•    „Дните няма да бъдат вечно слънчеви.“, Барбара Бъргър, президент на Food City Markets
•    „Не бъркайте усилията с резултатите.“, Томас Баррак, изпълнителен директор на Colony Capital
•    „Заобиколи се с кадърни хора, които да правят това, което ти не можеш. А ти се концентрирай върху онова, за което имаш талант.“, Ан Бийлър, основател и управител на Auntie Anne’s
•    „Когато имаш три кученца и десет купувача, всяко кученце е върхът на сладоледа“, Барбара Коркоран, основател на The Corcoran Group

Все съвети на доказали се и успешни бизнес личности, от които със сигурност може да се научи много.


Доналд Тръмп е написал и други известни книги със съвети, които често споделя и в публичното пространство. Когато говори на политически теми, изказва виждането, че политиката се смята за мръсна дума и затова стойностните хора не желаят да се занимават с нея, а това всъщност е проблем според него. 


Тръмп вярва, че истинските бизнесмени никога не си позволяват да губят времето си, защото животът е прекрасен, но за съжаление доста кратък. Еднакво лесно е да мислиш както за хиляди, така и за милиони. Но пък за милиони си е далеч по-приятно. Хората те уважават, когато печелиш. А колкото повече работиш, толкова повече те спохожда късметът. Тръмп дори открито споделя, че не прави вече сделки за пари, защото има повече отколкото има нужда. Прави бизнес заради самото правене.


Негов забавен и остроумен цитат е, че „Има много начини да направиш кариера, но най-сигурният от тях е да се родиш в подходящо семейство.“ Но същевременно казва, че не трябва да се дава на децата незаслужено богатство, защото то може да ги обезкуражи да работят усилено, за да постигнат своя успех в живота. Тръмп вярва и в доброто образование, защото то гарантира добрия старт в живота. Затова родителите трябва да започнат да събират пари за обучението на децата си, още от раждането им. За доброто образование не трябва да се пестят пари.


И след всичко казано от ексцентричния и успешен Доналд Тръмп, е интересно да видим какви съвети споделят и едни от най-богатите българи: