Джордж Сорос – финансов магнат и филантроп

История октомври 16, 2020

В следващата статия ще ви запознаем с интересни факти от живота на Джордж Сорос – милиардер и филантроп, който от среднозаможно унгарско семейство става един от най-влиятелните финансисти в САЩ и света. Дори получава и прякорът „човекът, който разори Английската банка“.

Август месец тази година, милиардерът и филантроп Джордж Сорос навърши 90 години. Според класацията на списание Forbes за 2020, неговото състояние се оценява на 8.6 милиарда долара, което го поставя на 56-то място в САЩ и на 162-ро в света. Световноизвестният финансист е роден в Будапеща, Унгария, на 12-ти август 1930 година. Израснал е в среднозаможно семейство с еврейски произход, като истинското му име е Дьорд Шварц. Впоследствие родителите му сменят фамилията си с унгарската Шорош. А когато през 1947 година емигрират във Великобритания, стават Сорос.

Младият Сорос се дипломира в Лондонското училище по икономика, после започва да работи в компания, оперираща с инвестиции. 1956 година се мести в САЩ, където продължава да работи и да се развива в сферата на инвестициите и брокерството. През 1967 основава офшорния инвестиционен фонд First Eagle, а две години по-късно става и съсобственик на хедж фонда Double Eagle. Именно чрез този фонд и Джим Роджърс като негов партньор, Сорос основава станалата впоследствие изключително популярна мрежа инвестиционни фондове Quantum Group. През първите 10 години, доходността на инвестиционната група е 3365%, това се дължи на много рискови операции с ценни книжа, фондови и валутни пазари. През 2010 година изследователската група Leveraged Capital Holdings дори определя Quantum Group като най-ефективния инвестиционен фонд в света, и то за последните 40 години. Изключително висока оценка за работата на фонда.

Сорос е известен най-вече с валутните си финансови операции. Финансистът става световноизвестен в така наречената Черна сряда, на 16-ти септември 1992 година, когато спекулира срещу британската лира. Тогава той успява да спечели 1.1 милиарда долара, а английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Така той получава и прякорът си „човекът, който разори Английската банка“. 

Също така много финансови анализатори мислят, че фондовете на милиардера са повлияли значително по време на икономическата криза през 1997 година, когато се сринаха валутите на много страни в Азиатско-Тихоокеанския регион, като Индонезия, Малайзия, Сингапур и Филипините. Както и за кризата в Русия година по-късно.

Милиардерът често обяснява, че постига финансовите си успехи на база силната си интуиция и използването на създадената от него „теория на рефлективността на фондовите пазари“. Същевременно много финансови експерти вярват, че финансистът е имал и вътрешна информация при вземането на важните решения и затова е спечелил толкова много пари

През 2002 година Сорос бе признат за виновен от Парижкия съд за получаване на конфиденциална информация, благодарение на която е спечелил 2 милиона от акциите на френската банка Societe Generale през 1988. Решението бе финансистът да заплати глоба в размер на 2.2 милиона евро, но по-късно тя бе намалена на 0.9 милиона. 2011 година милиардерът оповести, че приключва с 40-годишната си дейност в управлението на хедж фондовете.

 

Благотворителна фондация „Отворено общество“

Джордж Сорос отделя сериозно внимание и на благотворителната си дейност. 1979 в САЩ, той създава благотворителната организация „Отворено общество“, а по-късно и мрежа от други подобни организации, отдадени изцяло на хуманитарна дейност. Като целта е да се създаде „отворено общество“ в тоталитарните държави. Отделно неговите фондове подкрепят финансово много международни организации като International Crisis Group, Human Rights Watch, Amnesty International.

Също така той подпомага финансово движението за евтаназия и сексуално просвещение, като е привърженик на „джендър идеологията“. Чрез структурите и фондовете си, подкрепя финансово и проекти, свързани с борбата с легализирането на наркотиците и използването на марихуана в медицинските практики. Според анализи на Forbes, Сорос е дал за реформи в тази сфера към 200 милиона долара за периода 1994-2014 г.  В своя фонд е дарил над 32 милиарда, за периода от 1984 до 2017, пак според информация на Forbes.

Във връзка с настъпилата пандемия, Джорд Сорос също не oстана безучастен и още в самото начало дари чрез фондацията си „Отворено общество“ 1 милион евро на родния си град Будапеща за борба с коронавируса. В изявление по темата, самият Сорос казва: „Пандемията от Covid-19 не познава от граници, нито между страните, нито между общностите, нито между религиите и народите. Всеки може да се зарази, но някои от нас са по-уязвими от другите.“

Финансовият магнат е известен и с лобизма си. В различни периоди той е спонсорирал опозиционни групи в много страни, особено и в Източна Европа по време на разпадането на социалистическия лагер. Някои политически личности дори отправят обвинения към Сорос за продължаващата миграционна криза в Европа. Януари тази година той оповести възнамеряването си да създаде световен университет, който да работи срещу „авторитарните правителства“, както и за решаването на климатичните проблеми. За този проект Сорос е предоставил 1 милиард долара. 

Освен отличните си финансови познания, милиардерът владее и не малко чужди езици. В допълнение на английски и унгарски, той знае и френски, италиански, немски и есперанто. Автор е и на множество книги.

В личен план е щастлив баща на пет деца, три от първия си брак и две от втория. През 2013 се жени за трети път за Тамико Болтън, която притежава компания, предлагаща онлайн йога занимания и е с цели 42 години по-млада от милиардера.

В България, чрез фондацията си „Отворено общество“, той подпомага финансово редица неправителствени организации, като Европейски институт, Център за социални практики, Център за икономическо развитие, Център за либерални стратегии, Институт за пазарна икономика и други. Той е и един от първите крупни инвеститори в българската софтуерна индустрия след идването на демокрацията. През 1998 той инициира създаването на Рила Солюшънс, една от първите частни софтуерни компании у нас, които работят по аутсорсинг проекти за чужбина. Джордж Сорос е носител и на ордена „Стара планина“.