Google – кога и как възниква?

История декември 02, 2020

Питали ли сте се кога е възникнал Google? Кой и кога го е създал? В следващата статия ще научите интересни факти за историята и основателите на Google:

Как се е зародила идеята и развила през годините?

Каква печалба е донесла на своите създатели?

Знаете ли, че дори в началото Google не се е казвал Google?

 

Google (Google Inc.) е американска интернет и софтуерна компания, която е специализирана главно в търсенето на информация в интернет пространството, така наречената Google търсачка. Успоредно с това корпорацията притежава и подразделения, занимаващи се с електронната поща Gmail, изчисленията в облак, уеб приложенията за географски карти, съхранението на книги в дигитален вид, чрез сканиране и архивиране, както и редица други.

Централата на гигантската американска корпорация се намира в Калифорния, град Маунтин Вю, като Google Inc. се явява дъщерна компания на Алфабет Инкорпорейтид.

Основната мисия на Google е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки“ (Our mission is to organize the world’s information and make it universally accessible and useful,  https://about.google/).

Според данни към 2019 година за компанията работят 114 096 служители, на постоянни трудови договори. Google притежава хиляди сървъри по целия свят, които всеки ден обработват милиони заявки за търсене или за да сме още по-конкретни – 1 петабайт потребителски данни на час.

 

Google – история и основатели

Гугъл към днешна дата е на 22 години. Интернет гигантът е основан от Лари Пейдж и Сергей Брин, който е от руски произход, като и двамата са колеги и докторанти в Станфордския университет. Те регистрират компанията си на 4 септември 1998 година и това е старта на един от днешните безспорни лидери в интернет света. Първата им централа се намира всъщност в гаража на тяхната приятелка Сюзан Уойсики, която впоследствие става и главен изпълнителен директор на YouTube.

Идеята на Лари Пейдж и Сергей Брин е да измислят добър алгоритъм за търсене на интернет страници по зададена ключова дума и така създават алгоритъма PageRank, променяйки бурно развитието на световната мрежа завинаги. Първият така наречен истински офис на компанията отваря врати година по-късно в Пало Алто, а няколко месеца след това е преместен в Маунтин Вю.

Първоначално разработената търсачка работи на 10 различни езика, през 2001 се появява и първата галерия с изображения, състояща се от 250 различни снимки, които излизат в търсачката. И така до ден днешен Google не спира да се развива и разраства постоянно, разработвайки нови продукти, влизайки в партньорства с други компании, придобивайки нови такива:

• Знаете ли, че Google купува най-големият днес видеопортал YouTube през 2006 година за 1,65 милиарда долара, което е реално най-скъпата придобивка на компанията за времето си.

• Друга интересна сделка по-късно е покупката на Motorola (Motorola Mobility) през 2012 година за 12,5 милиарда долара.

Основните приходи на Google идват от водещата услуга на компанията Google Търсене, като от 15-ти август 2015 година главен изпълнителен директор е Сундар Пичай. Google Търсене е най-голямата търсачка в световната мрежа, като ежедневно чрез различните си предлагани услуги, Гугъл получава над 200 милиона заявки. Края на 2005 година, Гугъл дори е обявен за най-значимото откритие на интернет, след направено проучване сред потребителите на CNN. Може би този афоризъм най-точно описва значимостта на интернет гиганта: „Която и да е информация е на един Google разстояние.“

Доминиращият пазарен дял на Google услугите в световен мащаб, често води и до критики към корпорацията, свързани с тайната и неприкосновеността на личната информация, цензурата и авторските права.

 

Какво значи името Google?

Със сигурност поне веднъж сте се питали откъде идва името Google и какво означава? Наименованието на интернет търсачката е игра на думи и произлиза от думата googol, която означава математически термин за число, представено с единица и сто нули. С времето търсещата машина става толкова популярна, че думата започва да се използва активно и в английския език. Появява се неологизмът to google/to Google, който се употребява със смисъла, че ползваш търсачката на Google, за да намериш информация в интернет. Като думата дори е добавена и в Оксфордския английски речник. А знаете ли, че всъщност в самото начало, при създаването си през 1996 година, търсачката се е казвала BackRub. През 1998 година Лари Пейдж и Сергей Брин я преименуват на Google, както и целия си бизнес.


Любопитни факти за Google

• Знаете ли, че Джеф Безос, собственикът на Amazon, е инвестирал 250 хиляди долара в Гугъл през 1999 година, като днес това се равнява на 2,2 милиарда долара.

• Интересен факт е, че Доналд Тръмп е най-търсеното име през 2016 година, като такива търсения в Гугъл се появяват от 88 държави.

• В началото Гугъл е можел да обработва между 30 и 50 интернет страници в секунда, към днешна дата оперира с милиони страници в секунда.

• 200 са факторите, които браузърът използва, за да предложи на потребителите си най-подходящите за тях резултати.

 

 

• Всяка минута търсачката обработва 2 милиона търсения.

• Знаете ли, че компанията е използвала камила, за да направи снимки в пустинята за услугата си Street View.

• Google е сред най-предпочитаните работодатели в световен мащаб, като годишно средно 2 милиона кандидати подават документите си за работа там.

• Като социален бонус и благодарност към своите служители, Гугъл им предоставя безплатен обяд, предлагайки им всеки ден разнообразно меню, от което да си избират.

• За да изрази уважение към семейството на свой починал служител и да покаже благодарност и признателност за неговата лоялност през годините, съпругът или съпругата му получават половината от заплатата му в продължение на 10 години. А ако той има и деца, те получават по 1000 долара месечно до навършването на 19 години. Това не са никак малко парични средства.

Днес Google Inc. е дъщерна компания на мултинационалния холдинг Alphabet Inc., който е създаден през 2015 година от Лари Пейдж и Сергей Брин, водени от икономически съображения и стремеж за по-добра организация. Холдингът включва много други компании и проекти, които тепърва ще развиват бъдещето на Google. Alphabet Inc. е обявена за най-скъпата компания в света през 2016 година. През 2018 и 2019 година пазарната стойност на Google стига 840 милиарда долара, а стойността на акциите й надхвърлят 1 200 долара.