Имотният пазар в началото на 2021

Инвестиции февруари 15, 2021

Пандемията от коронавирус, която изцяло промени живота ни през изминалата година, неминуемо доведе до световна икономическа криза и цялостна нестабилност, която продължава да се наблюдава и през новата година.

  • На много браншове бяха наложени доста ограничения, в резултат редица фирми фалираха, други временно замразиха дейността си, някои се преструктурираха, а хиляди хора останаха без работа.
  • Пандемията повлия и на имотния пазар, а какви са прогнозите за неговото развитие през тази година, можете да научите от следващата статия.    

 

За да се направи прогноза за състоянието на имотния пазар, през началото на 2021 година, е нужно да си припомним неговото развитие през изминалата 2020. През която, поради настъпилата пандемия от коронавирус и последвалите я ограничителни мерки, в много сектори на живота и икономиката, настъпиха сериозни промени в сравнение с обичайното статукво.

 

Обобщение на развитието на пазара на недвижими имоти в България през 2020

 

През месеците януари и февруари на миналата година, експертите в бранша отчетоха значителна активност на пазара на недвижими имоти - 15,5% повече сделки на годишна база през януари и 8,3% през февруари.

С настъпването на пандемията в Европа и въвеждането на ограничителните мерки, кривата рязко спадна, като дъното бе достигнато през месец април, когато се отчете 55% спад в сделките с недвижими имоти в страната. Това понижаване експертите отдаваха, както на затруднението за извършване на огледи и изповядване на сделки, поради страха от вируса, така и на настъпилата повсеместна несигурност и страх у хората относно това, какво ги очаква в бъдещето. Последва значително наваксване на сделките до началото на лятото, като през летните месеци пазарът бе сравнително стабилен. Въпреки световната икономическа криза, породена от пандемията от коронавирус, експертите констатираха, че в третото тримесечие на 2020 г. е отчетен ръст от 8,6% на пазара на продажба на имоти в сравнение със същия период през предходната година.

Забелязваше се голяма активност на закупуване на имоти, както със собствени спестени средства, така и с ипотечни кредити, а също и не малко продажби на имоти, които са били на пазара от по-дълго време.

Не така обаче стоеше въпросът с пазара с отдаваните под наем жилища, търговски помещения и сгради. Цените на наемите на жилища бяха със спад около 20%, като предлагането значително превишаваше търсенето.

Много от офисите бяха почти напълно празни в продължение на месеци, след като наемателите бяха с дистанционен режим на работа. За моловете ситуацията бе най-неблагоприятна, тъй като бяха затворени с въвеждането на извънредното положение, а след това и в края на годината. Редица ресторанти, кафенета и питейни заведения, фризьорски и козметични салони не издържаха финансово на дългия период на затваряне и фалираха, а помещенията, които наемаха, останаха празни.

 

Прогноза за развитието на пазара на недвижими имоти през 2021

 

Направено допитване сред над 130 анализатори на имотния пазар от цял свят сочи, че средните цени на жилищата ще нараснат през тази и следващата година в повечето страни.  Конкретно за българския пазар, статистиката показва, че в градовете София и Бургас се отчита най-голям ръст на имотите, като в София средните цени са около 1400 евро.

 

 

Поради несигурността, която пандемията внесе в живота на хората, много от тях ще предпочетат да инвестират финансите си в нещо сигурно, каквото са недвижимите имоти.

Други, поради понижените лихви и частично разхлабените условия за изплащане на кредити, виждат подходящ момент да се възползват от ипотечен кредит, за да закупят желания имот.

Освен желанието за разумна инвестиция, друг фактор за повишаването на търсенето на пазара на недвижими имоти е промяната в начина на живот, която бе наложена от пандемията и извънредните мерки. Хората масово започнаха да прекарват много повече време в домовете си, като за част от тях те се превърнаха и в работно място, в класна стая на децата им, в площадка за игра на по-малките членове на семейството. Нормално е, в тези условия, те да искат да си осигурят по-добро качество на живот, повече удобство и пространство.
Работата от вкъщи наложи нуждата на много от хората да си обособят работен кът или дори кабинет, в който да могат спокойно да извършват служебните си ангажименти. Децата имат нужда от отделна стая, в която да провеждат часовете си по време на  дистанционно обучение, малките имат необходимост от пространство за игра. Според експертите това е основната причина за все по-честото търсене на многостайни апартаменти с три спални и голяма тераса.

Друга тенденция, която се наблюдава на пазара на недвижими имоти е все по-завишеното търсене както на извънградски имоти – къщи, вили, парцели, а също и партерни апартаменти. Първоначалното пълно затваряне през пролетта на миналата 2020 година, в която паркове, градинки, планински пътеки и писти бяха недостъпни, накара много хора да оценят времето прекарано на чист въздух и сред природата. Според експертите на пазара на имоти и на психолози, именно това е причината все повече хора да търсят къща с двор, където да могат да прекарват свободното си време на открито, да се занимават с градинарство и да се срещат с приятели.

Част от търсенето на къщи е с желанието те да бъдат използвани за вили през почивните дни. Такива се търсят и в по-малки населени места, отдалечени от големите градове. Други търсят къща с двор за постоянно жилище, като в този случай са предпочитани районите в покрайнините или в близост до големите градове, като това осигурява бърз достъп до работните им места, в случаите, в които не работят дистанционно. Отчита се и значителен ръст на продажбата на апартаменти в затворени комплекси, където живеещите могат да се възползват от откритите озеленени общи пространства.

По отношение на имоти, отдавани под наем, анализаторите очакват цените и съотношението търсене - предлагане на наемния пазар за жилища, да се запази и през началото на 2021 година както и през 2020 - пазарът да е с доста по-голям спад в сравнение с времето преди пандемията.

В заключение може да се каже, че според мнението на редица експерти в сферата на имотния пазар, по отношението на продажбите на имоти може да се очаква относителна стабилност през първите месеци на 2021 година, а част от тях прогнозират даже и известно завишение на продажбите, в сравнение с предходни години. Всичко това би се дължало, както на променената психологическа настройка, която кризата с пандемията донесе, така и на желанието за по-сигурни инвестиции в един относително несигурен свят, и не на последно място с облекчените условия за изплащане на ипотечните кредити, предлагани от банките и други небанкови финансови институции.