Инвестиции в недвижими имоти извън страната

Инвестиции септември 15, 2021

Хората с развит финансов нюх са запознати с факта, че свободните финансови средства е по-добре да бъдат инвестирани в подходящи проекти или недвижима собственост, отколкото да бъдат събирани в банкови сметки. Инвестицията по своята същност представлява разход за някакъв актив в настоящия момент, с идеята за по-голямо финансово изплащане в бъдеще. 

 
Когато говорим за инвестиции, тези в недвижими имоти се смятат за едни от сравнително по-сигурните. Факт е, че при този вид инвестиция в повечето случаи доходността не е особено висока, но пък и рискът, който се поема е много по-умерен в сравнение с други видове инвестиции на финансови средства.

Решението в какъв вид имот да инвестираме нашите пари трябва да се вземе много внимателно, като се имат предвид няколко основни аспекти.

Като за начало е важно да се дефинира инвестиционната цел на покупката – дали имотът се купува за ползване по време на ваканции, дали ще се ползва за постоянно пребиваване или ще се отдава под наем. В случай, че покупката е с цел печалба е нужно да се прецени възвращаемостта на инвестицията. Друг важен фактор е моментът на закупуване на имота, поради факта, че пазарът на недвижими имоти е особено динамичен,  като има периоди на спад и такива на пик на цените. Особено важно е да се определи източникът на финансиране на инвестицията – дали ще е с лични средства или с външно финансиране. В случай на възможност за изгодна сделка, но липса на достатъчно капитал, желаещият да инвестира трябва да прецени дали няма да е разумно да вземе кредит, с който да дофинансира покупката си и лихвите, по който да покрива с бъдещите доходи от направената инвестиция. Друг съществен фактор при решението за инвестиция в недвижим имот е неговата локация - дали е в близост до транспортни връзки, дали е в атрактивен квартал, има ли наличие на достатъчно търговски обекти до мястото, където се намира.

Някои хора, притежаващи по-големи финансови възможности, взимат решение да направят инвестиция, закупувайки си имот в чужбина. В по-долните редове ще ти представим 4 държави, в които е много подходящо да се инвестира в недвижими имоти.

 

Кои са най-подходящите държави за инвестиции в недвижими имоти?

 

  • Гърция

Една от държавите, които все повече привличат желаещите да инвестират в недвижими имоти, е Гърция. Причините за това са комплексни. Една от тях е благоприятното географско разположение, което прави страната атрактивна туристическа дестинация. Закупуването на имот в Гърция и отдаването му под наем на желаещи да прекарат почивката си в страната туристи, може да се окаже изгодна инвестиция, поради бързата си възвращаемост от потенциални доходи от наем.

Друг фактор, който привлича инвеститори в Гърция, е рекордно ниското ниво на „Единния данък върху имуществото“, който в последните години е намален с цели 30 процента. И не на последно място, инвеститорите биват привлечени в страната от така наречената  „Златна виза“ – в случай на закупуването на имот в Гърция с цена над 250 000 евро, държавата дава разрешение за пребиваване на собственика, което може да се подновява на всеки 5 години, с опция за разрешение за постоянно пребиваване и гражданство. 

Само през последната година се наблюдава 10-15% скок на сделките по закупуване на имоти в Гърция, като най-предпочитан е полуостров Халкидики. Там 3 стаен апартамент на 80 метра от морето може да се закупи за  около 95 000 евро.

Брокери за продажба на недвижими имоти в чужбина споделят, че българските купувачи най-често търсят имоти в ценовия диапазон от 100 000 до 150 000 евро, обичайно мезонети или къщи, в близост до морето.


 

  • Beлиĸoбpитaния

Великобритания е една от най-предпочитаните държави за инвестиция в покупка на недвижимо имущество. Според данните средният темп на растеж на пазара на недвижимите имоти е 4,4%. Фактор за това са високите годишни доходи, както и ниският процент на ипотечните кредити в страната, като базовата ставка, определена от Банката на Англия е 0,1%. През последната година средните цени на недвижимите имоти в Обединеното Кралство са нараснали с 8,4%.  Докато в последните 3 десетилетия интересът на инвеститорите е бил насочен основно към столицата Лондон, последните години фокусът се измества към регионални градове като Манчестър, Ню Касъл и Лийдс. Това се дължи както на това, че средните цени на жилищата в Лондон са 2 пъти по-високи от средните за страната, също и на последствията от коронавирусната пандемия, поради която все повече семейства предпочитат да се изнесат извън големите тълпи в столицата и да закупят жилище с двор. За това благоприятства и факта, че вече голяма част от компаниите позволяват на служителите си да работят от къщи и хората могат да си позволят да живеят извън големите населени места без да им се налага ежедневно да пътуват за работа.  Данните сочат, че инвестициите в сектора на частните недвижими имоти за Манчестър, Бирмингам и Лийдс за 2020 година са над 1 милиард паунда, докато през 2018 са били 361 милиона паунда.
Освен местни предприемачи, сред инвеститорите са и много бизнесмени от района на Саудитска Арабия, чак до Хонконг.

 

  • Испания

Имотният пазар в Испания също е от тези, предизвикващи голям интерес както за местни, така и за чуждестранните инвеститори. Стабилната икономика, прекрасният климат, богатата история и красивата архитектура са част от факторите, които правят Испания атрактивно място за инвестиция в недвижими имоти. Въпреки икономическата стабилност и сравнително високия стандарт на живот в Испания, цените на имотите като цяло не са много високи - cpeднo варират oĸoлo 3900 дoлapa зa ĸвaдpaтeн мeтъp. За закупуването на имот в страната може да се ползва ипотечен заем със сравнително ниски лихви. Най-търсените имоти в Испания се намират главно по крайбрежието на страната – Коста Бланка, Бенидорм, Барселона, Коста Брава, Малага и др.

 

  • Португалия

Друга държава, която е атрактивна за инвестиции в недвижими имоти  е Португалия. Страната е с един от най-динамичните имотни пазари в Западна Европа, благодарение на провежданите от правителството данъчни инициативи за чуждестранните купувачи и възможността за получаването на разрешение за местопребиваване на чужденци при инвестиция на минимална стойност от 500 000 евро – така наречената  „Златна виза“. 

Португалия е атрактивна туристическа дестинация, което кара много инвеститори да закупуват и ремонтират имоти, които да превръщат в жилища за краткосрочно отдаване под наем на туристи, чрез различни сайтове. 
Цeнитe нa жилищaтa в Португалия ca cpeднo oĸoлo 701 430 дoлapa, a cpeдният нaeм e 1726 дoлapa.

Ето и някои полезни съвети, свързани с инвестициите в недвижимо имущество: