Историята на букмейкърството и Peaky Blinders

История февруари 21, 2022

Интересен факт е това, че хитовият сериал Peaky Blinders на Би Би Си е основан на истинска история, която е вдъхновила направата му.  Филмът се базира на историята на истинска банда със същото име, която е била активна в Бирмингам, Англия, от 1890-те до началото на 30-те години. Реалната формация обаче далеч не е толкова успешна, колкото представената в сериала.  В тази статия ще ти разкажем повече за тях и за букмейкърството като бизнес и неговата история. 


Peaky Blinders са банда, която е известна с привидно законния си бизнес – букмейкърството. Истината е обаче, че с годините всички членове развиват малката си престъпна мрежа в огромен бизнес. В основата му, групата поставя развитието на спортните залози, които по това време са били много търсено забавление сред работническата класа, но и не само. Основно това занимание е било за мъжете, които са имали изявена страст към конете, но и към многото пари и рискът, който се поражда от залагането на определени суми. 


Интересен факт за членовете на бандата, който е пресъздаден и в сериала, е свързан с модния усет и тенденцията, която налага бандата. Всички членове са носили костюми, изработени по поръчка, струващи голямо състояние за това време, панталони с прави крачоли и ръбове, палта и копринени шалове, като  най-отличителният белег за формацията са били шапките с козирки. Въпреки привидно законния бизнес, който Peaky Blinders са развивали, парите, които членовете на бандата са харчели за дрехи, със сигурност не са спечелени  само от букмейкърството. 
Членската база на бандата е създадена предимно от мъже, желаещи да изкарват още и още пари. За разлика от идеите на мафията, свързани с кървави сделки и насилие, Peaky Blinders имат изявена страст към престъпността, развита чрез бизнес идеи и изкарването на много пари вследствие на това. 

 

История на букмейкърството 


Историята на този вид бизнес датира още от древността. Счита се, че началото на спортните залози е поставено по време на Олимпийските игри в Древна Елада. По време на тогавашните Олимпиади, по-скоро интерес са представлявали и са се практикували дисциплини като  бягане на дълги разстояния, надпревара с колесници, скокове на трапове и други.  Гладиаторските състезания, организирани в древен Рим, също могат да се считат за основополагащи за спортните залози. 


След силното религиозно влияние, което властва над обществото, с времето моралните ценности се променят и именно тогава се появява идеята за бизнес с парични залози за определени спортни състезания. 


Букмейкърът е човек, който записва залаганията и събира залозите на публиката на определени състезания. В миналото тези състезания са били основно конни надбягвания, но през годините с разрастването на този тип бизнес, букмейкърите започват да проявяват интерес към други различни спортни състезания. С течение на времето букмейкърския бизнес се развива с големи темпове, което води до  отварянето на един голям пазар, в който  са включени различни спортни залагания, като футбол, ръгби, крикет и други. 


Друга интересна част  от този бизнес е свързана с мероприятия извън спорта. Има специализирани букмейкъри, които се занимават с приемането на залози за събития, като например: церемониите по връчването на филмовите Оскари, политически избори или социални активности. 


В някои държави букмейкърството все още не е позволено за свободно практикуване. В голяма част от Северна Америка този бизнес е незаконен. В Сингапур, Швеция, Канада и Япония само държавата има право да притежава букмейкърски офиси. Индустрията за спортни залагания е най-развита във Великобритания. Днес в Обединеното кралство има около 10 хиляди офиса, които приемат спортни залагания. В Русия дейността на букмейкърите е разрешена от 1991 година насам.


В днешно време нещата са много по-развити от древността. Преди букмейкърът се е свързвал с конните състезания, но след разрастването и затвърждаването на този тип финансови предприятия, обхватът се е разраснал. Интересно е, че сега залозите са много развити онлайн и по статистически данни доста хора всекидневно употребяват услугите на букмейкърите. 

 

Букмейкърството и Peaky Blinders 


Няма как да не свържем този тип бизнес със самата държава - Великобритания, тъй като за първия букмейкър, дал определението на този тип бизнес и положил началото му, се счита Хари Огдън, в Обединеното кралство. 


Ако говорим за истинските Peaky Blinders, те започват да развиват бизнеса със залози на пари за определени състезания и след като виждат какъв успех могат да постигнат, решават, че е време да разраснат идеите си. Историята доказва, че букмейкърският им бизнес не е бил категорично незаконен, по-скоро начинът, по-който са предоставяли услугите си на потребителите не е бил изцяло искрен. Контролът над залозите  е бил в бандата, като те доста често са ги манипулирали в своя изгода. Също така, Peaky Blinders е използвала букмейкърския си бизнес като замъгляваща завеса, която е криела всички други незаконни дейности, които е извършвала бандата. Стремежът за печалба  е бил водещ за групата, без значение от морални принципи и закони, като постоянно са измисляли нови идеи, които да поддържат и помагат на бизнеса да се развива. 


В историята, разказана в сериала има случки и сюжетни линии, за които не е ясно дали са  исторически достоверни, или са художествена измислица. Една от доказаните обаче прилики между един от членовете на бандата - Томас Гилбърт и филмовия герой – Томас Шелби, е страстта им към конете. Както в сериала, героят има специално отношение към своите коне и ги подбира много внимателно, то и в реалния живот, неговият прототип Гилбърт е обръщал голямо внимание на любимите си животни. Разбира се, освен да създават  стратегии за печалба на големи суми пари, мъжете от бандата са имали изявена страст към залозите. В основата на букмейкърския бизнес е заложена нуждата от правилна преценка на вероятностите за печалба и момчетата са действали по такъв манипулативен начин, като са анализирали и контролирали самия бизнес, с цел да спечелят те, а не потребителите. 


Във видеото по-долу ще научите повече за най-печелившия спорт, на който човек може да заложи и да спечели: