Как българин направи състояние с приложение за търговия с акции и се нареди сред най-младите мултимилиардери в света

Инвестиции август 31, 2020

В тази статия ще ви запознаем с най-богатия българин в света:

 

  • Кой е той и защо присъства в класации на Forbes за най-богатите и успелите?
  • Как е постигнал огромния си успех?
  • Как е натрупал състояние с разработването на приложение за търговия с акции?

 

Най-богатият българин в света притежава състояние от 8,3 милиарда долара и е математик. 34-годишният варненец Владимир Тенев е един от най-младите мултимилиардери в света. Влад Тенев, както е по-известен в САЩ, където живее от дете, успя да направи състояние с приложение за търговия с акции без комисиона, като компанията му печели милиони дори и по време на коронакризата. Проектът вече е привлякъл инвестиции за над 280 милиона долара, на фона на сегашната икономическа криза и затрудненията на много други бизнеси, с влошени резултати и показатели. Така успелият българин се нарежда редом до Марк Зукърбърг, основател на Фейсбук, сред най-успелите и богатите под 40 годишна възраст, в класацията на списание Forbes. Влад Тенев не спира да работи по разрастването на бизнеса си за финансови услуги, като създадената от него и неговия бизнес партньор, платформа Робинхуд (Robinhood), работи от няколко месеца и във Великобритания. Българинът не крие своето желание и планове за навлизане и на европейските пазари.

„На фона на тези трудни времена за нас е голяма чест, че хората се обръщат към Робинхуд, за да участват на пазара и да изградят финансовото си бъдеще. Предвиждаме през следващите години да се разраснем глобално и да предложим още финансови продукти.“, споделя българинът. 

Владимир Тенев е завършил Станфорд, където се запознава и със своя бъдещ бизнес партньор Бейжу Бат, като през 2018 година, те се нареждат в топ 11 на класацията за най-богатите техмилиардери. Създадената от тях платформа за финансови услуги е оценена на 6 милиарда долара, като те притежават една трета от компанията или по 1 милиард долара всеки от тях. Платформата Робинхуд предлага търгуване на акции без комисиони за всяка трансакция, което я прави много популярна в САЩ и вече има над 4 милиона потребители. 

В интервю за Medium, Владимир Тенев разказва повече за живота си и как е стигнал до днешния си успех. Той споделя, че през 1991 година баща му получава възможност да замине за Щатите, по-късно към него се присъединява и майка му, впоследствие и малкия Влад, когато е едва на 4 години. Семейството живее във Вирджиния, докато през 2004 година Влад заминава да учи в Станфорд, където се се среща с Бейжу Бат. Още от малък бъдещият успешен предприемач, проявявал интерес към математиката и науката. И двамата му родители са академични хора, както акцентира и списание Forbes, които работят в Световната банка. Влад Тенев има бакалавърска степен по математика от университета в Станфорд и магистърска степен отново по математика от Калифорнийския университет. В Станфорд Влад и Бат са съквартиранти, обединява ги и това, че и двамата са деца на имигранти. Бейжу Бат е бакалавър по физика и магистър по математика.

Първият им общ проект е платформа за хедж фондове, която става реалност след като се местят да живеят и работят в Ню Йорк. По-късно заедно създават и компания за продажба на софтуер за банки и големи институции. Следва огромният успех с Робинхуд (Robinhood). Двамата приятели и бизнес партньори непрекъснато следят и анализират внимателно променящата се финансова среда и така решават да създадат платформата, връщайки се в Калифорния. Идеята на платформата е всички да имат възможност да търгуват на фондовата борса, без значение дали имат големи финансови възможности. В допълнение потребителите не е необходимо да заплащат между 7 и 10 долара на трансакция, с електронното предлагане. Това реално прави възможно повече хора да се включат в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт. И така създадената от Влад Тенев и Бейжу Бат компания, отговаря напълно на определението за „еднорог“ – стартираща компания, която успява да достигне пазарна оценка за над 1 милиард долара. Сред най-известните „еднорози“ са компании като Uber, Pinterest, Airbnb.

Новата, но определено бързо развиваща се компания на младите и амбициозни предприемачи, печели основно от лихвите върху парите в сметките на потребителите си в приложението. Друг източник на приходи за компанията е и от абонамент за услугата Робинхуд Голд, с която потребителите могат да взимат заеми, с които да търгуват. Абонаментните месечни такси варират между 6 и 200 долара, а кредитите могат да бъдат в размер от 1 000 до 50 000 долара.

Първоначално платформата работи само за смартфони, като впоследствие двамата предприемачи разработват и уеб версията на Робинхуд, за да е максимално достъпна за всички, които биха искали да я ползват и търгуват с нея. Иновациите им не спират до тук, двамата математици разработват и продукт за търгуване с крипто валути, който наричат Робинхуд Крипто.

Модерната платформа, с която всеки може да стане трейдър, вече има милиони потребители, които не спират да се увеличават.

„Мисля, че истинският X Factor, който направи инвеститорите още по-развълнувани от това да станат част от „робинството“, е способността ни с много, много ограничена сила да правим нови продукти, като същевременно поддържаме и развиваме един от най-големите брокери в САЩ.“, споделя Бейжу Бат в интервю за Fortune.

Името на Влад Тенев присъства в класацията на Forbes „30 под 30“, още през 2017 година. Рейтингът е за млади мениджъри в сферата на финансовите пазари, които са на възраст под 30 години. В тази класация присъстват имена като Джеф Безос – основателят на Амазон, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Анансио Ортега – собственик на приблизително 60% от компанията „Индитекс“, част от групата на която е и марката „Зора“.

Със сигурност скоро ще научим и за още нови успехи на Влад Тенев, неговия математически ум и предприемачески постижения.