Как сами да си направим интериорен дизайн на дома?

Инвестиции януари 26, 2022

В статията по-долу ще ви разкажем как сами може да си направите интериорен дизайн на жилището, така че да имате мечтания красив и уютен дом. Ще ви предложим някои практични, лесни и бюджетни съвети и решения.

 

Често ни се иска изцяло да ремонтираме дома си или да го предекорираме основно. Имаме много идеи, но не сме сигурни и как точно да ги реализираме. В такива моменти започваме да се интересуваме от различни проекти на интериорен дизайн, иска ни се всичко да е професионално и изпипано. Домът ни да е отражение на всичките ни мечти и желания, да е уникален и единствен по рода си. Да прекарваме с удоволствие всяка свободна минута в него, да се събираме с близки и приятели в приятна и уютна атмосфера. Затова започваме да разглеждаме списания, специализирани в интериорния дизайн и да четем наличната информация в интернет. Да обикаляме мебелни магазини и други специализирани търговски обекти, за да разглеждаме, събираме идеи и избираме. Разговаряме с близки и приятели. Разбира се, винаги можем да наемем и професионален интериорен дизайнер, който да свърши всичко. Но ако сте с ограничен бюджет или искате вие сами да направите дизайна на дома си, то има някои практични съвети и правила, които може да следвате:


•    Важно е да знаете, че всеки стил има своите особености и принципи, които е добре да спазвате, ако искате да имате съвършения краен проект.   


•    Осветлението играе ключова роля във всеки дом, защото добре проектираното осветление е в основата на добрия и успешен интериор. То не бива да бъде подценявано или пренебрегвано. Осветлението също трябва да бъде съчетано с общия стил на стаята и целия дом, и да има единна цветова схема.


•    Подредбата на мебелите също е от съществено значение, като основно правило е да не се разпределят всички мебели плътно до стените, търсейки по-голямо свободно пространство, а по-скоро да подредите мебелите така както ще ви е най-удобно и комфортно. Функционалността е водещ елемент. Диванът е ключова мебел и трябва да бъде сложен на мястото, на което ще се чувствате най-удобно. Също така е хубаво възглавниците на дивана да са в различен цвят, за да изпъкват повече.


•    Всички допълнителни аксесоари и декорации е важно да са в същия стил. Не е препоръчително смесването на различни стилове, както и да има прекалено много декоративни елементи, за да не се създава усещане за претрупаност и намалено пространство.


•    Много пъти, когато правим ремонти ни е е жал да изхвърлим някои стари вещи, но ако сме решили изцяло да сменим вида на дома си с по-нова и съвременна визия, то по-остарелите няма да стоят добре. Важно е интериорният дизайн да има една водеща единна линия.


•    Картините и килимите също са важни елементи. Всеки стил би се дообогатил с подходяща картина, като при нея е изключително важно да е правилно позиционирана – нито прекалено ниско, нито прекалено високо. Не слагайте и прекалено много картини. Килимите също са важен детайл, като трябва да се има предвид, че прекалено ярките цветове визуално смаляват всяко помещение. Препоръчва се да се избират по-неутрални и ненатрапчиви цветове и нюанси. Вече е много модерно и винаги да има небрежна и несиметрична нотка в декорацията. 


•    Ако решите да слагате завеси на прозорците, също трябва да съобразите техния стил и цвят. Обикновено идеята е завесите да си отиват с друг елемент от интериора, например декоративните възглавници.

                
Да имаме уютен и хубав дом, не означава задължително да се прави скъп ремонт. Ако нямате голям бюджет, а искате да направите промяна на интериора си, може да започнете с пренареждане на мебелите или някои от тях, да смените например завесите или тапицерията, да купите нов килим и други такива по-малки неща, които биха създали ново усещане на дома ви. Разбира се, винаги вариант е и да изтеглите кредит за ремонт, който би ви дал повече свобода и възможности да развихрите въображението си и да имате мечтания дом бързо и лесно.


Не е задължително да се обръщате към професионални дизайнери и консултанти, може и сами да си изготвите интериорния дизайн спрямо личните ви желания и стилови вкусове.


Камината също става все по-модерен елемент в съвременния дом. Тя придава допълнителен комфорт, дори и да е само декоративна. 


Телевизорът е другият задължителен елемент, като при много съвременни хора той присъства във всяка стая, включително и банята.  

 
Интересно решение, което също значително разнообразява интериора е разполагането на различни по цвят и вид столове около дадена маса.


За да създадете усещане за повече пространство може да купите прозрачни мебели. Същото се отнася и за завесите – желателно е да са по-леки и полупрозрачни. Включително може да декорирате прозорците и само с тюл, което е практично решение и лесно за поддръжка. Желателно е да избирате по-светли завеси, които да не затъмняват допълнително стаите. В скандинавските интериори дори е обичайно всички прозорци да се оставят празни.  


Ако притежавате сравнително малък апартамент е даже още по-важно как ще го обзаведете, за да е максимално функционално, но и стилно. Ако апартаментът ви се състои от само една стая дори, е достатъчно да се раздели правилно на зони. Може да се използват плъзгащи се прегради, разтегателни мебели, както и мобилни екрани за райониране. По-специално внимание трябва да се обърне на прозореца, който по-добре да остане отворен, без допълнителни неща върху и около него.


Винаги може да освежите интериора с малки аксесоари, които дори може да направите и сами за повече оригиналност. Желателно е да се използват светли цветове, които визуално ще увеличат пространството, поставянето на голямо огледало също ще го доразшири допълнително. Не са препоръчителни тъмни и ярки цветове за малки помещения. Трябва също така да се изберат модерни и многофункционални мебели, така че да се осовободи максимално свободно пространство. Използването на светла боя за стените и тавана също ще създаде усещането за по-голямо помещение.


А във видеото по-долу може да научите повече за безплатните приложения за интериорен дизайн, които биха ви помогнали да създадете собствена визия на дома си: