Как се развива пазарът на електромобилите?

Инвестиции юни 24, 2021

Темата за електрифицираните коли е доста популярна през последните години. Искате ли да научите повече за тяхната технология, за развитието на пазара в различните държави и кои са най-предпочитаните модели електромобили? В статията по-долу ще се запознаете с темата.

 

В световен мащаб се наблюдава тенденцията за все по-голям интерес към   електрифицираните автомобили, които са сочени за бъдещето на автомобилната индустрия. Те биват 2 основни вида 100% eлeĸтpичecĸи ВЕV и зapeждaeми xибpиди РНЕV. 


PHEV  е електрически автомобил, който може да се движи при по-високи скорости до 130 км/ч и на по-дълги разстояния – приблизително 40 км, само с електрическо захранване. Батерията  може да се зарежда от външен източник и има по-голям капацитет, като ако той намалее под определено ниво, тя може да бъде заредена и от двигателя с вътрешно горене.


За разлика от хибридния електромобил PHEV, електрическият BEV се
задвижва единствено от електрически двигател, захранван от батерия, като в процеса не се използват въглеводородни горива. Батерията се зарежда от външен източник, локално, 100%  - без емисии.Развитие на пазара на електромобили

Интересно е да погледнем какво е развитието на електромобилите през последните години. Πaзapният дял нa eлeĸтpифициpaнитe aвтoмoбили пpeз 2021 гoдинa e oт 5,7%, пpи ниво на минaлoгoдишния пoĸaзaтeл от 4%, като само през  месец април тази година е отчетен ръст на продажбите c 249%.


Прави впечатление, че дори по време на пандемията от COVID-19, електромобилите са се радвали на много по-голямо търсене за сметка на останалите модели с двигатели с вътрешно горене. Като пример може да служи факта, че през първата половина на изминалата 2020 година, в Европа е отчетен 22% ръст на продажбите спрямо предходната година, което се случва на фона на 24% срив на целия автомобилен пазар.

 

Основни предимства на електрифицираните автомобили

Нека да разгледаме кои се сочат за главните предимства на електрифицираните коли:

•    Ниски разходи по поддръжка

Въпреки първоначалната по-висока цена на електромобилите, спрямо тази на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, в дългосрочен план те спестяват средства на своите собственици. Това се получава от една страна от по-ниските разходи за поддръжка. В тях липсват основните части на стандартните автомобили, като скоростна кутия, съединител, стартер, и други, което значително понижава разходите по тяхното годишно техническо обслужване. 

•    Стимулиращи облекчения

До понижаване на разходите, при използването на електромобил, водят и редицата данъчни облекчения, които могат да ползват техните собственици. А също и възможността за безплатно паркиране в много от големите градове, като в много държави се отпускат и финансови субсидии, с цел насърчаване на електромобилността.

•    Природосъобразност

Не може да не споменем и един от основните положителни фактори – природосъобразността. Използването на електромобили значително намалява замърсяването на въздуха, тъй като те не изпускат никакви газове в атмосферата.

•    Конфорт при пътуване

Електромобилите са с много добра маневреност, като също така, поради липсата на двигател, не издават шум при движение, което прави пътуването изключително комфортно.


Основни недостатъци на електромобилите

Въпреки изброените по-горе предимства, електромобилите имат и няколко основни недостатъка:

•    Висока цена

Първоначалната цена на електромобилите е по-висока от тази на обикновените автомобили, поради което бъдещите собственици трябва да отделят повече средства за покупката на такъв автомобил или да разчитат на кредит. Поради значително по-ниските разходи за поддръжка обаче, тази инвестиция се изплаща във времето.

•    Недостатъчно добре развита инфраструктура за зареждане

Все още няма достатъчно много места, където собствениците на електромобили могат да ги зареждат, което притеснява шофьорите, особено тези, тръгнали на по-дълъг път.  С развитието на производството на този тип автомобили, се очаква създаването на все повече пунктове за зареждане, което ще улесни техните притежатели.

•    Ограничен избор на модели

Поради факта, че производството на електромобили е една сравнително нова тенденция в автомобилостроенето, изборът на различни модели е  по-ограничен. Повишаващият се интерес към този вид автомобили обаче, предполага бързо развитие в тази посока и доста по-голямо разнообразие на модели в близко бъдеще.


Разпространението на електромобилите в различните държави

Нека да разгледаме как се движи разпространението на електрифицираните коли в различните страни. Една от държавите с най-голям брой електромобили е Норвегия, като през 2020 година данните показват, че повече от 50% от новозакупените коли в страната са електрически. Основната причина за това е, че собствениците на този тип автомобили се ползват с редица привилегии. Част от тях са: освобождаване от вносно мито, безплатна регистрация на автомобила, освобождаване от ДДС, освобождаване от магистрални такси, освобождаване от парко-такси в някои от големите градове в страната. Друга причина за широкото разпространение на електромобили в Норвегия е добре развитата инфраструктура на пунктове за зареждане, като данните сочат, че на всеки 50 км  на всички междуградски пътища в страната са изградени поне по две зарядни станции. 


Други държави с бързоразвиващо се популяризиране на електромобилите са Исландия, Швеция, Швейцария, Белгия, Финландия, Австрия, Великобритания.

 

Разпространение на електромобилите в България

Интересно е да погледнем какво е отношението към електромобилите в нашата страна. Ръстът на разпространение на електрически автомобили в България не е особено висок, в сравнение с други европейски държави.


Данните за България сочат, че общият брой на водените на отчет към месец март 2021 година електромобили са 2287, като само през същия месец са регистрирани 262 електрически автомобила. Въпреки наличието на някои облекчения за ползването на електромобили, като безплатно паркиране на различните платени зони в София и някои от другите големи градове и освобождаването от данък МПС, все още няма достатъчно създадени държавни стимули за тяхното популяризиране. Фактор за това е и липсата на субсидии за закупуването на електрически автомобили. Данните сочат, че за последните 4 години едва 80  електромобила са били субсидирани по схемата за насърчаване на електромобилността по схемата на Националния доверителен еко фонд.

Друга причина за ниския брой на закупените електромобили в страната ни е високата им цена, а също и липсата на добре изградена инфраструктура със зарядни пунктове.


Най-продаваните марки електромобили

Най-продаваната електрифицирана кола зa пepиoдa oт нaчaлoтo нa 2021 гoдинa до месец април е Теѕlа Моdеl 3 с продадени 141 696 бpоя.
На второ място в класацията е Wulіng Міnі ЕV, от който само през месец април са продадени 29 251 коли, което от своя страна го прави първи в продажбите за конкретния месец.


Трета по продажби сред електромобилите за периода от началото на годината е моделът Теѕlа Моdеl Y, от който са пpoдaдeни 72 296 бpoйĸи.
Сред другите модели с високи продажби са Vоlkѕwаgеn, ВМW и ВYD.

Интересен факт – Българската следа в Tesla

Не може да не отделим място и на един любопитен факт, свързан с българската следа в Tesla. Става дума за Боряна Динева (по съпруг Стробъл), родена в Монтана. През 2005 година тя се установява в САЩ. През 2011 взима сериозното решение да напусне досегашната си работа и да започне нова в Компанията Тесла Мотърс. С тази си професионална стъпка тя поема голям риск, тъй като тогава все още почти никой не вижда перспектива в производството на електромобили, а в компанията работят едва 600 служители. В Тесла младата българка работи 5 години и половина на висока мениджърска позиция, като през това време компанията се превръща в хит на автомобилния пазар. Тя е омъжена и за съоснователя на Тесла – Джей Би Стробъл.