Какво е важно да знаем, когато решим да теглим ипотечен кредит?

Инвестиции януари 29, 2021

Тегленето на ипотечен кредит винаги е важно решение, което трябва да бъде добре обмислено и проучено. В следващата статия може да прочетете важни акценти и съвети, които е добре да имате предвид, когато решите да вземете кредит срещу обезпечение. Така че да сте сигурни, че сте напълно информирани и сте избрали най-добрия вариант за вас.

 

Всеки мечтае за собствено жилище или пък купуването на ново такова, по-голямо, по-хубаво или в по-красив квартал. Но в повечето случаи не разполагаме с толкова голяма сума накуп и тогава най-доброто и бързо решение за нас е тегленето на ипотечен кредит. Понякога ни се налага да вземем кредит срещу обезпечение, за да имаме възможността и да дофинансираме покупката ни на имот, в зависимост от това с колко налични парични средства разполагаме.

 

Дългосрочен договор за по-голяма сума

При ипотечните кредити обикновено говорим за по-дългосрочни договори и за по-големи суми, затова е важно предварително добре да проучим условията и да изберем най-подходящия за нас заем. Да се спрем на най-удачния срок, размер на вноската и погасителен план. Обикновено имаме месечни вноски, така че е добре да изберем падеж, съобразен с датата на получаване на месечното ни възграждение. Много е важно да изплащаме кредита редовно и без забави, за да имаме изрядно кредитно досие. А и колкото по-лоялни и редовни платци сме към дадена кредитна институция, толкова по-преференциални условия бихме получавали за в бъдеще.

 

Проучване на кредитния пазар

За да направим детайлно проучване на кредитния пазар не е необходимо физически да обикаляме офисите на банковите и небанковите финансови дружества, още повече и в сегашната ситуация на пандемия. Цялата информация можем да намерим и в интернет страниците им, както и да се свържем директно с кредитни консултанти или посредници, които да ни отговорят на въпросите. Те могат да ни обяснят детайлно процеса по тегленето на заема, както и да ни помогнат относно самия избор на кредитен продукт.

Ако нямаме чисто финансово минало и изрядно кредитно досие, винаги можем да се обърнем за кредит срещу обезпечение към небанкова финансова институция. Там обикновено са по-гъвкави в предложенията си и одобрението на кредитоискателите си.

 

Основни стъпки и правила

Както споменахме тегленето на ипотечен кредит е важна стъпка и е добре да спазваме някои основни стъпки и правила, така че да сме сигурни, че всичко се случва по най-добрия начин за нас.

Ако сме решили да си купуваме имот чрез ипотека, трябва първо да попълним и подадем искането ни за кредит към избраната от нас финансова институция. Да спазим всички изисквания, препоръки и да предоставим необходимите документи. След това е важно да изчакаме одобрението на искането ни, преди да пристъпим към подписването на предварителен договор за покупката на избраното от нас жилище и даването на капаро.

Банковите филиали имат обикновено свой образец за доказване на доходите, на база, на които се определя и максималната сума, която може да бъде отпусната на даден клиент. Важно е и да се знае, че в повечето случаи банките отпускат около 80% от цената на недвижимото имущество. Но и този процент варира при различните финансови дружества. Останалите 20% трябва да дадем с лично самоучастие, като има и банки, които понякога решават да отпуснат допълнителен потребителски кредит, за да допокрият сумата.

Друго важно правило и съвет е, че месечната вноска по изплащането на кредита срещу обезпечение не трябва да надхвърля 30% от месечния ни доход. Финансовите експерти съветват и да имаме заделени парични средства за минимум 3 месечни вноски по заема. Така ще можем да си осигурим спокойствие и да сме подготвени в случай на непредвидени събития в живота ни.

Когато изтеглим ипотечен кредит, сумата, която получаваме се нарича главница. Върху тази главница се начислява лихвен процент, който обикновено се състои от фиксирана и от плаваща част. Всички параметри и стойности са описани в погасителния ни план, където се вижда и каква част от месечната вноска е главница и каква - лихва. Има и други разходи, свързани с отпускането на ипотечния кредит, като така наречения ГПР (годишен процент на разходите). Всяка финансова институция има и допълнителни прилежащи такси, така че и наша е отговорността да се запознаем предварително детайлно с всички условия:

  • такса за отпускане на кредита;
  • такса за разплащателна сметка;
  • такса за оценка на имота, който ще служи за обезпечение;
  • разходи за застраховка на имота;
  • разходи за застраховка живот;
  • такса за учредяване на ипотека и др.

Добре е предварително да сме наясно и каква обща сума ще върнем накрая. Трябва да се чувстваме информирани за всички аспекти по договора ни за кредит. Разбира се, при добро стечение на обстоятелствата винаги може и предсрочно да погасим ипотечния си кредит. Като тогава пак ще трябва да говорим с кредитната ни институция, за да се направят финалните сметки, да внесем оставащата сума и да приключим договора за заем.

 

Ако вие търсите по-бързо решение, с по-гъвкави условия и независимо от кредитната ви история, винаги може да се обърнете за ипотечен кредит и към небанково финансово дружество. Но, да, винаги е важно добре да си обмисляте решенията и внимателно да избирате най-подходящия кредитен продукт за вас. Да прецените внимателно възможностите си в момента, плановете си за в бъдеще, така че да може да изплащате заема си безпроблемно в дългосрочен план.

Разбира се, винаги, ако се наложи или изпаднете в затруднена ситуация, може да се обърнете към кредитора си, да обсъдите и да намерите заедно решение, така че да не изпадате в забави. Не е препоръчително да се криете, да спрете да си вдигате телефона. По-добре е открито да споделите финансовите си проблеми и да намерите най-разумното решение.

Кредитите ви дават допълнителни финансови възможности, когато вие не разполагате с необходимата сума, а имате план или цел, която искате да постигнете. Или пък имате събрана сума пари, но тя все пак не ви достига, в такива случаи кредитът срещу обезпечение е доста подходящ вариант да си осигурите остатъка.

Винаги трябва да се стараете да взимате добре обмислени и информирани финансови решения, персонално съобразени с вас. Бързите кредити много пъти дават и най-гъвкавите възможности, изцяло индивидуално отнесени към вашите нужди и желания.