На какво се дължи поскъпването на имотите в столицата?

Инвестиции май 25, 2021

Темата за имотния пазар и продължаващото поскъпване на жилищата в София е все така актуална. В статията по-долу ще потърсим причините за покачването на цените и защо това се оказа трайна тенденция.

 

Прегледът на имотния пазар през миналата 2020 година показва, че цените на имотите в България са се повишили с 5,4% като цяло. Ако погледнем обаче към София, ръстът в цените на предлаганите в столицата имоти е значително по-висок – 8,6%. Това сочат данните на Knight Frank. Интересно е да разгледаме и отговорим на въпроса на какво се дължи това поскъпване и кои са факторите, които влияят върху този продължаващ скок на цените. 


Ниските лихвени проценти по ипотечните кредити е единият от основните фактори според експертите. От началото на 2021 лихвите по ипотечните кредити са едни от най-ниските, наблюдавани от доста години насам. Данните на Българската Народна Банка сочат, че в края на месец февруари тази година средните лихвени проценти по жилищните кредити са 2,97%, за сравнение - два месеца по-рано те са се движели между 2,82 и 2,81%. Трябва да се има предвид, че това са средни лихвени нива на банковите институции в нашата страна, като хората с по-високи доходи могат да се възползват и от по-изгодни оферти. Към лихвата не трябва да забравяме да добавим и останалите съпътстващи разходи, които формират крайната цена на заема, така нареченото ГПР (годишен процент на разходите).


В предните статии отбелязахме промените, които се наблюдават в потребителското търсене в следствие на пандемията от коронавирус, като тези тенденции се запазват и към днешна дата. Продължават да се търсят къщи както на територията на столицата, така и в близките населени места и вилните зони около София. Продължава и интересът към затворените комплекси, заради повечето открити и зелени площи, с които те разполагат.


До преди появата на COVID-19, по-трудно продаваемите апартаменти на партерни нива, основно заради липсата на добра сигурност и безопасност, сега са доста по-търсени, когато разполагат със собствен малък двор и прилежаща озеленена площ. За много хора, основен приоритет при избора на жилище вече е наличието на открити площи, където да могат да прекарват време със семейството си и приятели, както и да работят при необходимост.


Наложилият се начин на работа home office, накара хората да започнат да търсят и по-големи имоти, в които всеки член на семейството да има повече лично пространство, както и всеки работещ да може да си обособи приятно и практично кътче като кабинет, в което да изпълнява ефективно служебните си задължения. Доста хора предпочитат да платят и по-висока цена за жилището, но да разполагат с всички удобства, които са приоритет за тях. Както и да изтеглят ипотечен кредит, ако не разполагат с цялата необходима сума. И така се наблюдава повишение на търсенето на по-големи жилища. Ако преди най-предпочитани бяха двустайните апартаменти, то сега определено се регистрира сериозен ръст и в търсенето на тристайни жилища.


Друг фактор, който трябва да се вземе предвид е и завръщането на многото българи, работили до преди пандемията извън пределите на страната ни. В следствие на COVID-19 и всеобщо настъпилите здравни и икономически промени по света, много от сънародниците ни решиха да се завърнат по родните си места, макар и не ясно за какъв период от време, предвид продължаващото несигурно бъдеще и променлива икономическа обстановка. Част от завърналите се българи решиха да си наемат временно жилища, докато други – директно пристъпиха към покупката на собствен имот. Това също доведе до по-голямо търсене на пазара на недвижимо имущество в София. Същевременно част от имотните сделки се сключват от семейства, които продължават да работят и живеят извън страната ни, но планират да се завърнат в даден момент.


Много често хората си задават въпроса дали да живеят под наем или да си купят собствено жилище на кредит. Във видеото по-долу има ценни съвети и разсъждения по темата, които със сигурност ще ви бъдат полезни преди и вие да вземете същото решение:

 

 

Оставаме с впечатление, че в столицата се строи навсякъде и е пълно с новозапочнати строежи. Но същевременно качествените имоти, на добри локации и с АКТ 16 не са толкова много. Доста хора продължават да предпочитат на сключат имотна сделка на зелено, дори и още преди първа копка, заради по-изгодните предложения от строителите и брокерите. Но разбира се, всяка такава сделка носи и своя риск от незавършване на строежа или забавяне в сроковете. Това вече е лична преценка на всеки купувач и доколко спешна е нуждата му от жилище. Много хора предпочитат да закупят напълно готови имоти, в които направо да се нанесат, докато пък и много предпочитат сами да ремонтират, извършат довършителните работи и обзавеждането според личния си вкус.


Въпреки, че с настъпването на пандемията и последвалата я икономическа криза, много от нас бяха в очакване цените на жилищата значително да намалеят, то се наблюдава точно обратното в действителност.


Инвестирането в недвижими имоти също продължава да е предпочитан финансов инструмент. Покупката на имот се смята за по-сигурна инвестиция. Предвид и ниските лихвени проценти по депозитите. Това дава добър шанс за продавачите на по-качествени имоти да сключат благоприятна за тях сделка.


Анализаторите също така отбелязват, че от началото на 2021 година се наблюдава сериозен скок и в цените на строителните материали, което неминуемо също води и до скок на цените на новите жилища. В нашата страна производството на строителни материали е все още малко и същевременно се поддържат сравнително високи цени, които реално не съответстват на качеството на продуктите. В резултат, това налага внасянето от чужбина на строителни материали, чиито цени бележат ръст, включително трябва да се прибавят и транспортните разходи.

  
Финансовите експерти акцентират на факта, че в нашата страна процентът на притежаващи собствено жилище е доста висок, което показва широка достъпност до пазара на имоти. Като се очаква в София имотите да продължат да поскъпват и за в бъдеще, нещо типично за всички европейски столици, в които имотите винаги са били значително по-скъпи.