Промени ли се пазарът на недвижими имоти в България в резултат на COVID 19

Инвестиции юли 15, 2020

В следващата статия ще ви запознаем с интересни факти и анализи относно имотния сектор:

 

  • Има ли промяна на имотния пазар в страната след обявяването на извънредното положение?
  • Как се е променило търсенето и предлагането на имоти?
  • Какви са нивата на цените на предлаганите имоти? Има ли промяна?
  • Очакват ли се нови тенденции в имотния сектор като цяло?

 

2020 се оказа много предизвикателна и непредвидима година в много отношения, особено и след като и България се срещна с вируса COVID 19. Обявеното на 13-ти март извънредно положение, във връзка със световната пандемия, промени коренно живота на всички български граждани за един ден. Всеки аспект от социалния и икономическия живот на страната претърпя цялостна промяна и адаптация.

Освен наложените промени в ежедневните навици на хората, работния им процес, начин на образование, придвижване, транспорт; хиляди хора бяха принудени да останат по домовете си вследствие на загубена работа или временен платeн или неплатен отпуск, в резултат на това, че много браншове бяха изцяло замразени. Новият закон и препоръки от Министерството на здравеопазването станаха част от функционирането на всеки бизнес и компания. Редица фирми и цели браншове обаче трябваше изцяло да преустановят дейност или да направят сериозни модификации, за да продължат дейността си, а някои съумяха и доста бързо да се преориентират, така че да не се налага да затварят.

През последните месеци все повече хората и бизнесите започнаха да свикват да живеят и работят с така наречената „нова нормалност“. Последствията от възникналата криза се усещат разбира се от всички, като много финансови експерти прогнозират, че това всъщност е само началото на икономическата криза, но пък присъстват и някои положителни прогнози, свързани с по-бързо овладяване на пандемията и нейните последствия. Разбира се, изключение правят и малко сектори и индустрии, които бележат ръст на продажбите си в създавалата се нова ситуация. За всички маркетолози стана още по-задължително да следят поведенческите модели и нагласи при потребителите и по-специално новостите в този аспект. Много компании трябваше да реорганизират цялостно оперирането на бизнесите си.

Засегна ли COVID 19 имотния пазар в България?

Сега ще разгледаме по-детайлно как пандемията COVID 19 се отрази на имотния пазар в България и какво казват експертите по темата.

Първоначално сключването на сделки с недвижими имоти беше доста затруднено и почти преустановено. Причините бяха както в ограниченията на дейността на институциите и нотариусите, така и в препоръките за социална дистанция. Някои експерти започнаха да съветват да се изчака с покупката на нови имоти, заради очаквано намаление на цените вследствие на пандемията и лек срив на пазара. А и до скоро постоянно се коментираше, че в България има изкуствено създаден балон на имотния пазар, с прекалено завишени цени на обявените за продан имоти. Съвсем естествено, много хора започнаха да се чувстват и неуверени и несигурни в бъдещето, особено и във финансов план, и решиха за момента да изчакат с покупките на недвижимо имущество. Основните сделки, които се реализираха бяха предимно на вече готови жилища и от купувачи, за които тази придобивка на имот беше належаща и нетърпяща отлагане, или вече във финален етап от отпускането на ипотечния кредит. Същевременно пък много продавачи оттеглиха за момента офертите си и имотите за продан, и решиха да изчакат, за да видят как ще се развие пазарът през следващите месеци, особено и тези, за които продажбата не е спешна и наложителна към момента. 

В строителната сфера също се усетиха веднага отражения от въведеното извънредно положение и въведените нови стандарти на работа, изискващи по-малък брой работници на един строителен обект, заради задължителните мерки за спазване на дистанция. Това доведе до забавянето с довършителните работи на някои имоти в строеж. От друга страна и държавните институции по-бавно оформяха финалната строителна документация и издаването на Акт 16, поради нововъведените правила и норми на работа, и намален състав на служителите.

Наблюдава се застой и в цените на обявените за продан имоти. Докато до преди 13-ти март се наблюдаваше постоянно и постепенно повишаване на цените на имотите през последните години, съпроводено и с голямо търсене от страна на купувачите. Затова и често се коментираше, че има изкуствено завишаване на цените на имотния пазар и най-вероятно никой не е очаквал последващият застой при създалата се непредвидена и безпрецедентна ситуация.

Когато анализираме и говорим за пазара на имоти в България, трябва да уточним, че той е сегментиран на няколко принципа:

  • според типа строителство: панелни апартаменти, ново строителство, старо строителство, къщи, затворени комплекси, имоти на зелено;
  • според разположението в населеното място, квартал: по-централни части, по-престижни и развиващи се райони или по-отдалечени и в покрайнините имоти;
  • според предназначението на имота: жилищен имот или бизнес площи.

Като напълно разбираемо към момента, значително намаля интересът към купуването на имоти на зелено, в строеж, заради несигурността в доходите на голяма част от купувачите, общото усещане за несигурност през следващите месеци, неясното бъдеще, а и несигурността дали имотите ще бъдат завършени в срок, предвид икономическата нестабилност като цяло. Като най-вероятно и според очакванията на повечето финсови експерти, тази тенденция ще се запази и през следващите месеци или поне докато ситуацията не се нормализира по-трайно.

Очаквайте съвсем скоро и продължение на темата в последваща статия, в която ще продължим анализа как се променя имотният пазар в страната в новосъздалата се ситуация.