Силата на идеите, които осигуряват милиони

Инвестиции март 20, 2020

В днешно време много млади хора започнаха да се оплакват от липсата на поле за професионално развитие. По всичко изглежда, че всяко поколение си мисли, че е много трудно да се открие нишата на успеха, защото липсват възможности за изграждане на добра кариера и осигуряване на добро финансово положение. Ще се изненадате като разберете колко много хора са спечелили първия си милион, след като са последвали инстинктите си в области, където повечето не са виждали никаква перспектива.

Amazon.com – печатница за пари 

Когато решава да напусне добре платената си работа, за да създаде един от най-успешните електронни магазини, бившият мениджър на обезпечителни фондове Джеф Безос открива, че възможностите за правене на пари са безгранични. Той създава Amazon.com – интернет книжарница с над 2 милиона заглавия. Новата търговия, в съчетание с опцията за чат с авторите, както и достъп до всички потребителски рецензии се оказват залог за голям търговски успех. Комбинацията между огромния избор от книги и отчитането на спецификата на книжната общественост, помогнали на този частен бизнес да увеличи продажбите си и през 1996 година те стигат приблизително 20 милиона долара. През следващата година „невзрачният“ интернет магазин Amazon.com започва да се котира на борсата, а неговият собственик става мултимилионер. Този човек е един малък пример за милионите хора, които трансформират необичайните и нови идеи в приток на много пари.

Работете за това, което обичате и парите сами ще дойдат при вас

Основателят на туристическа агенция, Lindblad Travel - Ларс-Ерик Линдблад бил запален пътешественик. Когато организирал пътуването си към едно от най-екзотичните места в света, той се замислил какво може да прави като се прибере отново вкъщи. Но в този момент нищо не му се струвало достатъчно значимо. Точно тогава се родила идеята му - да прави бизнес като предоставя на хората информация за възможните опасностите и приключения, които крие всяко едно пътуване в непозната страна. Именно тази му мисъл се превърнала в основата, върху която стъпил при стартирането на собствената му туристическа агенция. Още в началото той започнал да предлага на любителите на пътешествия пътувания до твърде нетипични места – например Антарктика, островите Галапагос, пустинята Габи и т.н. Линдблад често бил критикуван за това негово решение от специалистите в туристическия бизнес. Те коментирали, че Линдблад със сигурност ще фалира, като предлага единствено рисковани пътувания. Имайте предвид, че това се случва в годините, когато да пътуваш до екзотични места не е било толкова популярно. Ларс бил пионерът, който се осмелил да рискува в тази сфера. Дълги години неговият бизнес е един от най-успешните. Истинският ключ към успеха, може би се състои в това да правиш нещата, които наистина обичаш, и в които наистина вярваш. 

Друг подобен пример е историята на Питър Мур - главен изпълнителен директор, ФК Ливърпул. Докато бил управител в банка г-н Мур ненавиждал длъжността си. Той се чувствал като вързан за работата си, въпреки че му доставяло удоволствие да работи с хора. Мислил си, че по този начин не може да използва максимално таланта си. Той искал много повече. Когато осъзнал, че умението да комуникира с хора ще му помогне повече в света на продажбите, той започнал да обмисля варианти за стартиране на своя собствена кариера в тази сфера. Неговата идея се родила от разказа на една жена, чийто съпруг скоро починал. Точно тогава го осенила мисълта: Защо да не започне да продава застраховки живот?

В годините, в които работил като управител на банка, Питър се научил много добре да работи със семейства, които са лишени от необходимата финансова помощ. Той силно вярвал в необходимостта от такава услуга. Започнал да изучава с въодушевление всички застрахователни компании, за да разбере коя от тях притежава най-добрата политика и организация на работа. Когато избрал подходящата за него компания, той се обърнал към управителя по продажбите и му разказал за себе си, какво е работил преди и за какво иска да продава точно тези застраховки. След това веднага получил работата, която искал. За по-малко от година той станал един от най-компетентните застрахователни агенти. Не след дълго получил повишение и станал регионален мениджър по продажбите за цялото Западно крайбрежие. Така той открил своето призвание и обекта на своята страст.

Според професора по предприемачество Джери Уайт, хората, чиято основна и единствена цел е да направят пари, обикновено не ги получават. Работата на професора от Торонто се състояла в това да проучва успешните предприемачи и да научи останалите как да тръгнат по този път на успеха. Тези изследвания му помогнали да стигне до категоричния извод, че за да постигне вътрешно удовлетворение, човек трябва да търси онова нещо, което пали въображението и мотивира съзнанието му за постигане на желаните цели.

Едно от най-важните решения, които взимаме през живота си е изборът на професия. Но по необясними причини точно към него се отнасяме с голяма доза небрежност. Често става така, че понякога от финансови съображения сме принудени да започнем дадена работа, която не ни прави щастливи. Друг път се хвърляме в дадена сфера или професия, с оправданието, че там ще намерим добра перспектива, нищо че това не е дейността, за която ставаме сутрин с голяма доза мотивация. Ако обаче погледнете ситуацията през друг ъгъл ще разберете, че съществуват много варианти за избор и само от нас зависи каква посока ще изберем – временно удобната или силно исканата, но по-трудно постижимата. 

Разбира се, може да има някакъв по-продължителен период — няколко месеца или година, в който да се окажете пред необходимостта да вършите нещо — каквото и да е, което не ви доставя удоволствие, за да свържете двата края, да си изплатите дълговете или да започнете нещо ново, но пред вас винаги ще изплуват нови възможности, ако вие сте отворени и готови да ги приемете. Никога не правете грешката да се продавате евтино. Вие заслужавате много повече от някаква банална и повърхностна работа. Няма сума, която да компенсира стоенето ви на длъжност, която за вас е затвор и ви лишава от вдъхновение, или пък на такава, която не ви позволява да постигнете мечтите си. Както се казва в такива случаи: „Забързани да осигурим живота си, да не забравяме да живеем“. Бъдете смели: търсете направления, към които ви влече вашето желание и страст.