Стив Джобс – предприемачът от Силициевата долина и създателят на Apple

История декември 30, 2020

Със сигурност няма човек, който да не е чувал името на Стив Джобс – новаторът променил съвременния технологичен свят. Всеки си мечтае да притежава някой от продуктите му на Apple, последния модел iPhone или iPad. Неговият принос за огромната технологична революция е несравним. Искате ли да научите повече за него, неговия живот, предприемачество и работа? В следващата статия може да намерите много интересна информация и факти.

 

Стив Джобс безспорно е един от най-успешните и популярни американски предприемачи и изобретатели, променил завинаги съвременния технологичен свят, в който живеем. Най-известен е като съосновател и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Като в края на 70-те заедно с Майк Маркула, Гари Возняк и други съмишленици, създават, развиват и продават Apple II, който се явява от първите успешни серии персонални компютри. Стив Джобс веднага забелязва и потенциала на графичния потребителски интерфейс на Xerox PARC, управляван с хардуерна мишка, което води и до създаването по-късно на Macintosh.  Интересен факт е, че през 1985 година, на Стив Джобс му се налага да напусне собствената си компания, след като загубва битката за власт в съвета на директорите. Тогава той решава да основе компанията NeXT, специализирайки в разработването на компютърни платформи за бизнеса и образованието. Последващото изкупуване през 1996 година на NeXT от Apple е причината Стив Джобс да се завърне и да бъде главен изпълнителен директор на Apple до 2011 година.

Стив Джобс става изпълнителен директор и на Pixar Amination Studios, след като купува компанията през 1986 година. Последващото придобиване на Pixar от Disney, през 2006 го прави член в съвета на директорите на The Walt Disney Company. Така става продуцент и на световноизвестния филм „Играта на играчките“.

Стив Джобс завинаги ще остане ключова фигура в света на високите технологии. Списанието Fortune го слага начело в класацията си за най-умните хора в света на високите технологии, а MarketWatch го обявява за СЕО на десетилетието. През 2010 година оглавява и класацията на MediaGuardian като номер 1 в медийния бизнес.

За съжаление през август 2011 той обявява официално, че напуска поста си на главен изпълнителен директор на Apple, вследствие на тежкото си заболяване. Няколко месеца по-късно, на 56 годишна възраст, Стив Джобс губи битката с рака. В прощалното си писмо, той изразява своите препоръки  Apple да продължи да се развива в същата линия и посока, и посочва за свой наследник Тим Кук, който до преди това е главен оперативен директор в компанията.

Стив Джобс винаги ще се помни със страстта му да създава нови елегантни и функционални продукти, той продължава да има много верни последователи по целия свят и днес. Името му винаги ще се свързва и с редица запомнящи се цитати, сред които емблематичен е и: „Останете гладни! Останете безразсъдни!“

 

Любопитни факти за Стив Джобс

 

  • Той е роден в Калифорния, Сан Франциско през 1955 година. Стив Джобс е всъщност незаконнороден син на американка и сириец, и е осиновен още като невръстно бебе. Приемните му родители му дават името Стив Пол. Години по-късно той разбира кой е истинският му баща. По това време той имал ресторант за средиземноморска кухня в Силиконовата долина и Стив Джобс понякога минавал да вечеря там.
  • Приемните му родители са били с основно образование, но биологичната му майка настоява той да получи образование в университет и поставя това като условие за осиновяването. И новото семейство на Стив Джобс се съгласява и спазва обещанието си. Но в крайна сметка Стив Джобс изкарва само един пълен семестър в университета, след което решава да посещава единствено лекциите, които иска. Впоследствие споделя, че курсът по калиграфия му е бил изключително полезен и смята, че на него се дължи красивата симетрия на шрифтовете на Apple.
  • Важно е и да се спомене, че след училище Стив Джобс започва да посещава лекции на фирма посредник на Hewlett-Packard (HP), където го наемат и за летен работник. В тази фирма всъщност работи и Стийв Гари Возняк, който е талантлив инженер в изобретяването на електронни уреди. Такъв е например и така наречената „синя кутия“, което е нелегално телефонно устройство, характеризиращо се с джобния си размер и позволяващо на потребителите да водят безплатни разговори. Стив Джобс също му помага да продава тези устройства.
  • През 1974 година той започва работа като видеодизайнер в Atari, след това се връща в Калифорния и отива в Homebrew Computer Club. Това е клубът на Стийв Возняк, в който се правят различни електронни изобретения. Но Стив Джобс не крие, че не му е толкова интересно самото правене на електронните уреди, колкото самата продажба и маркетинг на готови, завършени продукти. И така той предлага на Стийв Возняк да създадат нов персонален компютър.
  • През живота си Стив Джобс има и години на хипарски увлечения, пътувания до Индия в търсене на просветление, приемане на будизма, експериментиране с наркотици и страст към музиката, най-вече към Бийтълс и Боб Дилън.
  • Питали ли сте се откъде идва името Apple (в превод „ябълка“)? Стив Джобс споделя, че едната от причините е, че самият той много обича ябълки, но все пак главната е, че в указателите Apple ще стои преди Atari, за която Стив Джобс работи преди това. Също така допълва и че е трябвало да измислят името до 17:00 часа.
  • Знаете ли и че Стив Джобс е един от менторите на Сергей Брин и Лари Пейдж, основателите на Google. Американският магнат вижда сериозен потенциал в идеите и компанията им.
  • През 2010 година списание Forbes оценява богатството на Стив Джобс на стойност 8,2 милиарда долара.

Стив Джобс ще си остане емблематично име за голям иноватор, символ на прецизност до съвършенство и педантизъм. В историята завинаги ще е вписан като един от най-големите умове на IT сектора в цял свят, изкарал през живота си огромнo парично състояние, благодарение на хъса си, неспирната работа и новаторство.