The Giving Pledge – благородната инициатива на Уорън Бъфет и Бил Гейтс

История януари 15, 2021

Когато говорим за богатите личности по света и как са натрупали големите си състояния, е добре да показваме и добрите примери на милиардери филантропи, които заделят сериозна част от богатствата си за благотворителност и финансова подкрепа на по-нуждаещите се. Такaва е и благородната инициатива на Уорън Бъфет и Бил Гейтс, наречена The Giving Pledge. Ако искате да научите повече за нея и около каква идея се обединиха едни от най-богатите хора по света, то следващата статия със сигурност ще ви е много интересна.

 

През 2010 година Уорън Бъфет обяви намерението си да създаде дарителски фонд, като 40 от най-богатите американски милиардери веднага показаха своята готовност да дарят минимум половината от паричните си състояния за каузата. И така бе създаден дарителски фонд с огромната сума от 60 милиарда долара, още в самото начало, според данни на MarketWatch. Не може да не се изкажат адмирации към тези успешни хора, които с такава лекота и желание се съгласяват да отделят такава огромна част от богатствата си за благотворителност. Сред личностите, подкрепящи благородната инициатива на Уорън Бъфет, са Бил Гейтс (създателят на Microsoft), Лари Елисън и Бари Дилър (изпълнителните директори на Oracle и IAC), Майкъл Блумбърг (кметът на Ню Йорк и създателят на агенцията за финансова информация Bloomberg) и редица други успели и богати личности.

 

Същност и история на инициативата

 

Филантропът Уорън Бъфет призовава най-богатите хора в САЩ и техните семейства да дарят по-голямата част от натрупаните си пари за благотворителни цели. Дарението може да се осъществи както приживе, лично от самия човек благодетел, така и чрез дарителско завещание на по-късен етап. Благородната инициатива е наречена The Giving Pledge – „Даряване на грижа“ или „Даване на залог“ в превод.

Всеки, който има желание да даде пари в дарителския фонд, трябва публично да обяви намерението си, както и да обясни решението си и какви мотиви стоят зад него. Като част от благородната програма е и организирането на годишни срещи, в които всички дарители трябва да участват, за да споделят и обсъждат идеите си. Разбира се, много от тези филантропи са известни и с предишните си благотворителни активности. Уорън Бъфет вярва, че колкото повече публичност се дава на благодетелите и те обясняват какво ги кара да отделят тези средства, толкова повече последователи биха имали те и самата инициатива. Той е убеден, че на добрите примери и действия трябва да се дава гласност.

Набирането на желаещите да се включат в The Giving Pledge се осъществява лично от Уорън Бъфет, Бил Гейтс и съпругата му Мелинда Гейтс. Като те се свързват лично с всеки един от най-богатите американци, чиито имена и състояния са публикувани в ежегодната класация на Forbes, и се опитват да ги насърчат да дарят по-голямата част от парите си за благотворителни цели.

Към август 2020 година, във фонда са се включили вече 211 дарители от 23 държави и може да се говори за обща дарена сума в размер на над 600 милиарда долара. Важно е и да се уточни, че не всички дарители са милиардери. През годините на кампанията откликват хора с различен размер на богатствата си. Сред тях са Рийд Хастингс (генералният директор на интернет гиганта Netflix), Гордън Мур (съоснователят на Intel) и Чарлз Бронфман (бивш президент на производителя на спиртни напитки Seagram). Впоследствие към дарителския клуб се присъединяват и Тед Търнър (основателят на телевизия CNN), Джордж Лукас (световноизвестният кинорежисьор) и Лари Елисън (съоснователят на Oracle).

Oще в самото начало Бил Гейтс коментира, че The Giving Pledge е кампания с дългосрочно усилие и ще е вълнуващо да се проследи прогреса й през годините. Извън това благородно партньорство с Уорън Бъфет, Гейтс е и съпредседател на фондацията си „Бил и Мелинда Гейтс“. Защото той самият също вярва в задължението на по-богатите хора да помагат на по-бедните, а не само да трупат пари.

Ройтерс съобщи преди време, че сред новите милиардери, присъединили се към инициативата е и самият Марк Зукърбърг (основателят на най-голямата световна социална мрежа Facebook). Включват се и редица други успешни предприемачи и финансисти. Макензи Безос, бившата съпруга на Джеф Безос (основателят на Amazon) също е един от новите големи дарители от 2019 година насам. Нейното състояние след развода се равнява на 36,6 милиарда долара, не случайно това и се смята за най-скъпият развод в света. С нея броят на филантропите, присъединили се към благотворителната организация на Уорън Бъфет и Бил Гейтс нараства с всеки изминал ден. Условието за всеки членуващ е да похарчи минимум половината си богатство за благотворителни каузи.

Има и специално разработен сайт, посветен на инициативата The Giving Pledge. В него се обяснява идеалната цел на организацията, стремяща се да вдъхнови всички богати хора по света да се замислят за важността и необходимостта от правенето на дарения, за да се подпомагат хората и семействата в нужда. Включването в инициативата не изисква подписването на конкретен правен договор, а реално залогът е публичният жест за намерението за такова дарение. Затова и всеки дарител пише официално писмо, което се публикува на сайта и в него се обяснява защо той е решил да направи този жест и какви са подбудите му.

Всъщност интересен факт е, че Уорън Бъфет решава да създаде инициативата The Giving Pledge, заради собственото си негативно отношение към натрупването на „династични богатства“ по негови думи. И той вижда свой съмишленик в лицето на Бил Гейтс, така двамата решават заедно да предприемат стъпки към инвестирането на състоянията си в нещо по-полезно и необходимо, което би подобрило значително живота на милиони бедстващи по света.

Уорън Бъфет е един от най-големите американски бизнесмени, инвеститори и филантропи. Той дори е наричан и най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари.