Инвестиционната философия на Питър Линч

Инвестиции април 26, 2022

В бизнес средите една от основните теми са финансите. За хората, занимаващи се с финанси и инвестиции е много важно да предвидят и преценят всички фактори, които биха повлияли на финансовия пазар и съответно биха могли да им донесат както печалба, така и да ги доведат до загуба. Има хора, които работят години наред, изучавайки всички похвати, които са свързани по някакъв начин с финансите и с парите. В тази статия ще ти разкажем за финансиста Питър Линч, неговата инвеститорска философия и какви финансови съвети дава той на хората, които искат да увеличат спестяванията си.  


Питър Линч е американски инвеститор и филантроп, който повече от 50 години се занимава със същността на парите и тяхната стойност. Още като тийнейджър Линч успява да закупи първите си 100 акции от компанията “Flying Tiger Line“. Именно от тази инвестиция и последвалата печалба от ръста на акциите, той успява да плати за образованието си и това развива интереса му към инвестирането. На 22-годишна възраст започва да работи като стажант в една от най-големите американски компании, занимаваща се с всякакви финансови услуги в Бостън - Fidelity Investments Inc. 10 години по-късно Линч е назначен за ръководител на взаимния фонд - Fidelity Magellan Fund. Работейки на този пост, той успява да увеличи активите на фонда с над 14 млн. долара. 


За да разберем малко повече за работата на Линч и как този финансист е успял да научи всичко, което след това предоставя като съвети към публиката, ще ти разкажем първо какво точно значи взаимен фонд. 


Взаимен фонд – значение 


Взаимният фонд е вид спестовна система, която е създадена, за да помага на хората да реализират финансовите си идеи, нагласи и желания, които са свързани с увеличаване на спестяванията. С модернизирането на света, както и технологичното развитие, професионалистите започнаха да наричат взаимния фонд - „инвестиционен портфейл“.  Той не отговаря за физическите пари, а по-скоро в него се управляват различни видове финансови активи – акции, облигации, суровини и други. Взаимният фонд се управлява от професионални портфейлни мениджъри, които имат необходимия опит и познания в тази сфера. 


Инвестиционната философия на Питър Линч


Работейки над 50 години в  сферата на финансите, Линч със сигурност е успял да научи много. Той предава част от знанията си, написвайки няколко книги, в които основна тема е инвестирането. Освен това, той публикува множество текстове, които променят и разширяват основните концепции на големи компании в бранша. Всички негови съвети са насочени както към големите, така и към малките компании, а също и  към индивида, който има интерес към инвестициите и увеличаване на материалното богатство. Ето какви са най-честите съвети, които Линч дава на всеки човек, който желае да увеличи спестяванията си посредством акции:


„Ключът към печеленето на пари от акциите е да не се страхувате от тях.”


Много голяма част от хората не знаят точно как работи тази тип бизнес. Със сигурност всеки, който тепърва навлиза в тази материя, има интерес и някакви амбиции, но ако не бъде направено необходимото проучване, което да донесе   нужната увереност, според Линч няма как да постигнете големи успехи. Ако искате да инвестирате в акции, но се притеснявате -  първо разучете, разпитайте или прочетете някоя книга, свързана с тази тема. Това ще ви помогне в последствие да придобиете повече увереност при инвестирането.


„Можете да загубите пари в краткосрочен план, но имате нужда от дългосрочен план, за да спечелите пари.”


Не бива да се страхуваме от това, че ще загубим определена сума за кратък период от време. Нормално е, когато започнем да се занимаваме професионално с пари, в началото  да претърпим определени загуби. За да постигнем каквото и да е било, трябва да имаме търпение, тъй като почти винаги големите резултати идват след по-дълъг период от време. Същото е и с инвестициите – имаме нужда от дългосрочен план, за да можем след време да спечелим пари, с част от които да покрием загубите, които евентуално сме претърпели в началото. 


„Ако не анализирате компаниите, имате същите шансове за успех като да залагате на покер, без да гледате картите.”


Винаги трябва да правим проучване преди да инвестираме в нещо, за да избегнем възможността да загубим всичко. Питър Линч сравнява шансовете за успех с играта на покер. Няма как един играч да разчита само на интуицията си и да не включи в играта един от основните компоненти – самите карти. Същото е и с анализа на пазара, на компанията, на парите дори. Винаги трябва да проучим, преди да инвестираме. 


„Никога не инвестирайте в компания, без първо да знаете финансовите й отчети.”


Тук отново Линч ни връща към предишния цитат и затвърждава тезата си за това, че ако някой реши да инвестира в дадена компания, то задължително трябва да има достатъчно доказателства, че фирмата е надеждна, най-вече във   финансово отношение. Гледайки как се движат приходите и разходите, дали има някакво задържане, дали самите активи на фирмата растат и още много други детайли, по отношение на управлението на парите, Линч и всеки един професионалист може да каже дали си заслужава да направим голяма или малка инвестиция в съответната компания. 


„Не можете да видите бъдещето, като използвате огледалото за обратно виждане.”


Изключително ценен финансов съвет! Да гледаме основно в миналото не е подходящо решение, особено в момент, в който трябва да развием даден бизнес. Дори и когато човек управлява собствените си и прави планове как да умножи състоянието си, не е правилно да поглежда назад и да се вглъбява във  всички изпуснати шансове. Има много опции, които могат да ни направят по-заможни или по-финансово способни и независими, като част от тях са упоритостта, инвестициите в нещо ново, кредитите, ипотекиране на различни имущества, купуване на различни валути и други. Именно за това, вместо да се фокусираме върху минали грешки и провали, е нужно да се съсредоточим върху това, което можем да извлечем от сегашната ситуация и да го използваме в наша полза за постигане на финансов успех.


От видеото можеш да научиш още ценни съвети, които Питър Линч дава относно инвестирането: