Как ще се развива имотният пазар през 2022?

Инвестиции декември 16, 2021

Темата за цените на имотния пазар в България е въпрос, който постоянно се дискутира и анализира. Често се коментира дали ръстът на цените ще продължи или по-скоро пазарът на недвижими имоти ще се стабилизира. С наближаването на новата година все повече се вълнуваме от прогнозите за 2022 година и какво споделят финансовите експерти. Това е и темата, която ще разгледаме в статията по-долу.

 

Всички наблюдаваме как имотният пазар в жилищния сектор се развива доста динамично, като ако искаме да разберем причините за това, трябва да анализираме факторите, които стоят в основата. Определено може да се каже, че първото полугодие на 2021 е най-силното такова от 2008 година насам. Пазарният ръст, който продължава, се определя от важни обективни фактори, като отпускането на заеми и по-ниските лихвени проценти в ипотечното кредитиране, които се явяват съществен двигател на имотния пазар от няколко години. Трябва да се вземе предвид и нарасналата вътрешна миграция, породена от масовото прибиране на много българи, живеещи и работещи в чужбина. Както и фактът, че инвестирането в недвижимо имущество се смята за сигурно и добро вложение на спестени пари, особено и в период на икономическа криза и рецесия. Много финансови експерти съветват да инвестираме спестяванията си в недвижими имоти. Всичко това, разбира се, води до повишаване на цените на имотния пазар, предвид и по-голямото търсене. Друга причина за по-високите цени е поскъпването на строителните материали и суровини, както и временният застой в строителните фирми и забавянето на планираните проекти.


Сега да обърнем поглед и към пазара на жилищата, които се отдават под наем. Определено може да се каже, че има различия в развитието и тенденциите на двата имотни пазара. Ако при продажбите имаше временен застой от само няколко месеца по време и около обявения пълен локдаун в страната, то при имотите под наем ситуацията беше по-различна. Много от наемателите в по-големите градове, както знаем, са студенти или работещи в секторите, които бяха затворени или с наложена дистанционна форма на работа. Затова и голяма част от тях решиха да се приберат по родните си места, така пестейки и от разходите, свързани с плащането на наем. Още повече, че дистанционната форма на обучение и работа се превърна в новия съвременен модел на живот. Това неминуемо доведе до спад при цените на наемите, предвид многото освободени жилища и намалялото търсене. Немалко наемодатели решиха да проявят разбиране и намалиха наемите си наполовина, опитвайки се да запазят дългосрочно наемателите си. При Airbnb услугите, за краткосрочно наемане на квартири, също се наблюдаваше сериозен спад, както и при апартаментите, отдавани за единични нощувки. Освободените и празни апартаменти неминуемо доведоха до спад в наемите, особено при дългосрочните такива, цените бяха свалени с от 16 до 20%. 


През 2021 година започнахме да наблюдаваме стабилизиране на цените при наемите. Летният туристически сезон премина успешно, като всички ваканционни имоти, които се отдаваха под наем бяха заети през целия период. Студентите също се върнаха в големите градове, за да учат редовно и присъствено. Много сектори отново се разработиха активно, в резултат, на което техните служители отново наеха квартири в по-големите градове.  И така цените на наемите започнаха да се покачват, породено от новото по-голямо търсене и почти се достигнаха нивата на наемните цени от преди кризата с пандемията. Ако трябва да бъдем и по-конкретни, ето как варират наемите на обзаведено жилище, в добър общ вид, в по-големите градове:


•    В столицата едностаен апартамент може да се наеме за около 450-500 лева, двустаен - за между 650 и 700 лева, а тристаен - за 900 или 950 лева.
•    В Пловдив едностайните жилища вървят между 350 и 400 лева средно, двустайните – от 550 до 600 лева, а тристайните - от 700 до 750 лева.
•    Във Варна едностаен имот може да се намери за суми между 350 и 400 лева, двустаен - за между 500 и 550 лева, а тристаен - за 650 и 750 лева.
•    В Бургас едностайните апартаменти са между 350 и 400 лева, двустайните - между 400 и 550 лева, а тристайните - между 600 и 700 лева.

 


Какви са прогнозите за имотния пазар през 2022 и 2023 година?

 

Всички се вълнуваме какво ще е развитието на имотния пазар през следващата година и за в бъдеще като цяло. Скокът на имотните цени в цялата страна не се очаква да надскочи средния ръст в размер на 1,3% за тримесечие през последните пет години. Същевременно може и цените да се задържат, предвид по-големия брой предложения на недвижими имоти в сектора на новото строителство. 


До края на 2021-ва година се смята, че ще има скок от 3 до 5% в основните развиващи се пазари.  Ще има развитие и на ипотечния пазар, продиктувано от по-ниските лихви по ипотечните заеми и облекчените условия по жилищните кредити.  Трябва да се има предвид, че когато става дума за инвестиционни цели, лихвените проценти не играят съществена роля. Статистиките за нашата страна, направени от началото на 2010 година до днес показват, че се сключват средно 215 000 имотни сделки на годишна база. Това е стабилна тенденция, която се запазва дори и по време на икономическа нестабилност и криза, включително и през периода от 2010 до 2014 година. Експертите по недвижими имоти го дефинират като показател, че инвестициите в имоти в нашата страна са винаги актуални. Те се смятат за стабилен актив с увеличаваща се стойност, особено, когато имотът е в по-голям град, с растящ пазар като този на столицата, Пловдив, Бургас и Варна.


Със сигурност ще продължим да следим отблизо темата за пазара на недвижимите имоти и през новата година, когато ще разберем и дали тенденциите и очакванията ще се спазят или ще настъпят промени спрямо предварителните прогнози. Във видеото по-долу може да научите още полезни неща и анализи, свързани с развитието на недвижимите имоти в нашата страна, включително и за световните тенденции. Кои са глобалните фактори за ръст на жилищните цени: