Къде можем да си купим къща само за 1 евро

Инвестиции ноември 09, 2021

Знаете ли, че по света има места, където може да си купите собствена къща само за 1 евро? Да, това е факт в седем европейски града. Ако искате да научите кои са те и какви са съответните условия за покупката на такъв имот, то може да прочетете статията по-долу.


Темата за покупката на недвижим имот често стои на дневен ред и е доста дискутирана. Независимо дали става дума за инвестиция или покупка на собствен дом за живеене в него. Но това винаги е свързано с доста голяма сума пари, с която може изцяло или частично да разполагате, или пък да решите да изтеглите ипотечен кредит. При всеки случай придобиването на недвижимо имущество носи приятно усещане и удовлетвореност, но е и важна стъпка, която трябва да бъде добре обмислена и правилно бюджетирана.

Интересен факт е, че все пак има места в Западна Европа, където може да си купите къща почти без пари, но спазвайки някои условия за това. Сега ще разгледаме конкретните градове поотделно и в повече детайл, със сигурност ще ви е любопитно.

 

•    Ливърпул (Англия)

Нека да погледнем първо към Англия и гр. Ливърпул, където в региона на Анфийлд има много имоти в доста лошо и западнало състояние. Част от къщите са изоставени от техните собственици, но сега властите решиха да поемат нещата в свои ръце и да се опитат да възродят района. Така къща в Ливърпул може да купите само за 1 евро, но има и съпътстващи условия – от това щедро предложение могат да се възползват само живеещите и работещите в Ливърпул. Голям плюс на предложението е, че имотът ще бъде изцяло възстановен и ремонтиран, преди продажбата, за сметка на държавата.

 

•    Кобридж (Англия)

И отново в Англия, в графството Стафордшир има град, в който също има много изоставени къщи и страната отново търси решение как да подобри ситуацията там. Тя има планове как да развие и възстанови региона и затова предлага много изгодна оферта за всички, които биха искали да купят недвижимо имущество в Кобридж – срещу само 1 евро може да се сдобиете със собствен имот. Към момента се предлагат 20 такива къщи, от които може да изберете. Условие при подписването на договора е да се съгласите да вземете кредит за ремонтиране и възстановяване на къщата, в размер на 30 хиляди лири или да докажете, че разполагате с тази сума пари по сметката си. Друго изискване е, че не може да продадете имота за срок от минимум 5 години.


•    Рубе (Франция)


Рубе е малък френски град, намиращ се на границата с Белгия. В него също може да си купите къща за символичната стойност от 1 евро. Франция решава да въведе тази програма, водена от желанието си да възстанови този регион, към който за съжаление местните нямат много интерес. Като отново има определени условия, които трябва да се спазят, за да се случи имотната сделка.  Къщите, които са в доста лошо състояние трябва да бъдат ремонтирани изцяло за сметка на новия купувач. Така че трябва да има предварително осигурен бюджет или да бъде изтеглен заем, при липса на достатъчно финансови средства. И тук впоследствие имотът не може да бъде продаден поне за 5 години.

 

•    Рапотенщайн (Австрия)


Рапотенщайн е село, разположено в северна Австрия, чието население намалява за съжаление с всеки изминал ден. Властите, загрижени за този факт, решават да раздадат парцели безплатно на всеки желаещ. Като разбира се, има и тук условия, които е задължително да се спазят. Трябва да се построи дом в Рапотенщайн в срок от 3 години  и да се създаде семейство там до 10 години. В случай, че тези условия не се спазят и изпълнят трябва да бъде платена глоба в размер на 12 хиляди евро.

 

•    Гаджи (Италия)


Сега да обърнем поглед и към красивата Италия. Къщите в историческия център Гаджи се продават също само за 1 евро. Реално по-скъпо за новия собственик излиза сключването на самата сделка, което се равнява на 6000 евро. И тук състоянието на къщите е доста лошо. Затова напълно безплатно се раздават тези имоти, които са изцяло унищожени; за цената от 1 евро се продават тези в средно състояние; а имотите, за които не е необходима сериозна реконструкция се дават срещу 84 евро. Условие за новите собственици е да направят задължителен ремонт на придобитото недвижимо имущество, привеждайки го в нормално състояние, в рамките на 5 годишен срок.

 

•    Лече-неи-Марси (Италия)


Лече-неи-Марси е малък град, намиращ се в сърцето на Италия, в района на Абруцо, където също има действаща програма за продажба на къщи само срещу 1 евро. За да се сдобиете с такъв имот дори не е задължително да сте гражданин на Италия, нито да имате регистрация там. Недвижимите имоти се притежават от частни лица, които желаят да продадат собствеността си. Новите собственици трябва да покрият всичките нотариални такси, кадастрални такива и други съпътстващи имотната сделка. В рамките на година е необходимо да се създаде проект за реконструкция, като след одобрението му трябва да се започнат ремонтните дейности до два месеца.

 

•    Карега-Лигуре (Италия)


Друго населено място в Италия, в което може също да си купите недвижим имот само за 1 евро е Карега-Лигуре. То се смята за едно от най-слабо населените села в страната. Карера-Лигуре е красиво място, с богата растителност и отлична екология, намиращо се на надморска височина от 950 метра.  Властите и тук биха искали да мотивират хората да си купуват повече имоти, при спазването отново на определени условия. Важно изискване е да се запази и съхрани автентичността на придобитото жилище и стила, в който са построени всичките сгради в Карега-Лигуре. И същевременно за ремонта и обновяването на имота трябва да се използват само екологични материали. Новият собственик е добре предварително да е запознат с всички тези изисквания.


А във видеото по-долу може да научите как може да си построите сами къща от слама и какви са нейните предимства: