Най-предпочитаните туристически дестинации в Европа

История март 10, 2022

След  последните 2 години на пандемия, изолация и затворени граници, животът ни започна да възстановява нормалния си ритъм. Зажаднели за пътешествия и срещи с нови страни и култури, започваме отново да правим планове и да избираме места, които да посетим. В тази статия ще ви разкажем за някои от най-привлекателните  туристически дестинации в Европа.

 

Париж


Франция и по-конкретно нейната столица Париж, винаги са били едни от най-известните и желани за посещение туристически дестинации. Градът е предпочитан от любителите на изкуството, поради голямото наличие на музеи и забележителни културни паметници. Емблематични за Париж са музеите Лувър и д'Орсе, а също и световноизвестната Айфелова кула, Триумфалната арка и катедралата Нотр Дам.


Освен със своите впечатляващи галерии и архитектура, френската столица се е превърнала в привлекателно място, благодарение на малките уютни улички, изпъстрени с китни ресторантчета, където туристите могат да се насладят на превъзходната френска кухня.


Париж е известен и като един от най-романтичните градове в света. Той е сред най-желаните локации за сватбени пътешествия и предложения за брак, като едно от нещата, на които влюбените могат да се насладят е приказен круиз по река Сена. 

 

Лондон


Британската столица също е сред най-предпочитаните туристически дестинации в Европа. Всяка година милиони туристи посещават града, привлечени от многото забележителности и атракции, на които могат да се насладят. Лондонската кула, Уестминстърското абатство, Британският музей, катедралата Свети Павел, мостът Тауър Бридж, музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо са само малка част от местата, които могат да бъдат посетени в английската столица. Всеки ден хиляди туристи се събират пред Бъкингамския дворец, в желанието си да присъстват на смяната на караула и да се докоснат до традициите на Британската монархия.


В Лондон се намира и най-голямото виенско колело в света – „Окото“, което привлича много любители на силните усещания и адреналина.


Британската столица е известна и със своите колоритни квартали и улични пазари. Сред най-известните са пазарът Borough Market, съществуващ от 13-ти век и пазарът Camden, където туристи и местни жители могат да закупят разнообразна храна и местни стоки. 


Добре развитата транспортна мрежа на града позволява бързо предвижване до различните забележителности, въпреки големите разстояния между тях.

 

Рим


Столицата на Италия, някогашният център на Великата Римска империя, определено е сред най-желаните за посещение места от туристите по целия  свят. Основните отличителни черти на града са неговата древна култура и  историческата му архитектура. Сред древните паметници, които си заслужава да се посетят, са Колизеумът, Пантенона, Римския форум и Капитолий. 

 

Друго място, към което се стичат хилядите посетители на италианската столица  е Ватикана. Тя е най-малкият град държава в света и се намира на Ватиканския хълм в западната част на Рим. Държавата е управлявана от Папата, който е и глава на Римокатолическата църква. 

 

Тук туристите могат да разгледат и да се насладят на разнообразни културни и религиозни обекти, като Сикстинската капела, Базиликата Св. Петър и Ватиканските музеи, където се намира най-голямата колекция произведения на изкуството в света.

 

Освен със забележителните исторически паметници, градът е прочут и със своите красиви площади и фонтани. Сред най-известните са площадите Венеция, Навона, Испания, Площадът на народа, както и възхитителният Фонтан ди Треви. 

 

Рим, освен град на изкуството, привлича туристите и с превъзходната, автентична италианска кухня. Градът е осеян с хиляди уютни ресторанти, където се предлагат вкусни ястия, като най-известни са пицата и пастата.

 

Барселона

 

Барселона е столица на автономната област Каталуния и историята на града датира от повече от 2000 години, поради което в него съжителстват архитектура в римски стил, готически структури и ренесансови катедрали, както и по-съвременните световноизвестни сгради, проектирани от Антони Гауди. 

 

Всичките дванадесет, намиращи се в Барселона сгради, проектирани от гениалния каталунски архитект, днес са обявени от ЮНЕСКО за паметници на културата от световна величина. Най-впечатляващата сред тях е катедралата „Саграда Фамилия“, която остава недовършена, поради внезапната смърт на твореца. Друга забележителност, проектирана от талантливия архитект е паркът Гюел. Той е разположен на един от хълмовете на града и е истински архитектурен шедьовър.

 

Освен да се насладят на уникалната архитектура, туристите посетили Барселона, могат да се разходят по тесните улици на живописния Готически квартал, изпълнен с барове и ресторанти, а също и да посетят артистичния  квартал Равал – събирателно място на художници и независими търговци. 

 

Не бива да се пропускат и впечатляващите плажове, най-известният сред които е Богател. Други места, които привличат посетители от цял свят, са магическите фонтани - Монджуик и Аквариумът.

 

Виена 

 

Австрийската столица е сред най-желаните места за посещение, привличайки със своята елегантност, история, култура и блясък. За историческото минало на града говорят редицата бляскави дворци, като сред най-известните от тях е Дворецът Шьонбрун, който е построен през 1712 година и се състои от 1441 стаи. 

 

Други впечатляващи дворци са палатът Хофбург, който e един от най-големите дворци на Виена и е резиденция на австрийския президент, а също и дворцовия комплекс Белведере, където в днешни дни се провеждат редица изложби на известни художници.

 

Сред другите забележителности на града са катедралата Свети Стефан, музеят Албертина, Австрийската национална библиотека и Природоисторическият музей.

 

Говорейки за Виена, не можем да не споменем и увеселителния парк - Пратера. В него посетителите могат да се повозят на различни по страховитост влакчета и въртележки, да се забавляват в залата с кривите огледала и да дегустират разнообразна австрийска улична храна. В парка се намира и известното в цял свят Виенско колело. Качвайки се на върха му, се открива превъзходна панорама към целия град. Срещу известна сума пари се предлага и възможност за наемане на кабинка за романтична вечеря или за групово празненство.

 

В света има много градове и места, които си струва да посетим и да попием техния живопис, култура, традиции и изкуство. В някоя от следващите ни статии ще ви запознаем с други интересни дестинации извън Европа, които също са притегателно място за хиляди туристи. За съжаление много пъти семейният бюджет не ни достига, за да пътуваме активно по света и да посетим мечтаните далечни места, но винаги може да изтеглим и кредит, с който да си осигурим необходимата сума пари и така жадуваната почивка.

 

В клипчето по-долу може да се насладите на виртуална разходка из великолепната Виена: