Най-скъпите имоти в света

Инвестиции юни 14, 2021


Интересно е да разгледаме как се движи пазарът на луксозни и по-скъпи имоти към момента, и има ли промени в следствие на пандемията COVID-19 при потребителското търсене и цени. В статията по-долу ще разгледаме кои са 10-те най-скъпи имения в света, обявени за продажба през 2020 година. 

 

Изминалата година със сигурност не може да се каже, че е една от най-добрите за пазара на недвижими имоти, включително и този на по-луксозните такива, което не е изненада за никого, разбира се. Трябва да се отбележи, че продажбите на скъпи имения, струващи милиони, бележат спад от времето още преди коронавирус така силно да повлияе на световната икономика. Както и съпътстващите последици за всички, които продължаваме да наблюдаваме и днес. Експертите обаче отбелязват, че това все пак няма да попречи на раздвижването на имотния пазар, макар и с по-бавни темпове.


Сега ще разгледаме топ 10 на най-скъпоструващите имения, оферирани за продан през изминалата година. Класацията е изготвена от Robb Report, един от водещите световни анализатори в сферата на луксозните жилища.


На първа позиция откриваме имението The One, Бел Еър, в Калифорния, струващо 500 милиона долара. То е с обща площ 100 000 квадратни метра. Разполага с 20 спални и 30 бани. Този луксозен имот е впечатляващ и с наличието на цели пет басейна, собствен нощен клуб, боулинг и какво ли още не. Луксозното имение е всъщност най-голямата частна резиденция в Америка. Бивш филмов продуцент е проектирал този огромен и впечатляващ имот. Той със сигурност ще остане в историята, както заради изключително високата си цена, така и за сериозния си мащаб.


На второ място откриваме имотът Middle Gap Road, намиращ се в Хонконг и оценяван на 447 милиона долара. Имението е разположено на 6200 квадратни метра, но цената му не е толкова висока заради мащаба или пък специфични архитектурни качества, а се дължи изцяло на локацията на този дом. Тъй като той се намира в един от най-престижните и ексклузивни квартали в Хонконг – Peak. За сравнение друг имот в същия район е продаден за огромната сума от 657 милиона долара през 2015 година, което е рекорд за времето си.


Третата позиция се заема от Дворецът на балоните на Пиер Карден във Франция, струващ 390 милиона долара. Забележителната, строго индивидуална и уникална архитектура прави имението впечатляващо предложение за покупка, но същевременно и не толкова лесно продаваемо, именно заради специфичния си стил и облик. Все пак не всеки би харесал по-анимационния и ексцентричен вид на имението. Световноизвестният моден дизайнер Пиер Карден възлага архитектурния план на имота си на унгарския архитект Анти Ловаг, като идеята му е да се проектира дворец край брега на Кан, през далечната 1975 година. Архитектът се вдъхновява от праисторическите пещери, в които първите хора са живеели, като той създава мрежа от балонести помещения, разгърнати на 12 900 квадратни метра.


Четвъртото място е за Ранчото Брустър, намиращо се в Тексас и струващо 329 милиона долара. Ранчото представлява обширен парцел земя, който реално е над половината от размера на Род Айлънд. В тази земя са слети общо 22 имота, разположени в района на Биг Бенд в Тексас. Ранчото се състои от много домове и хижи, включително и писта за самолети, която би могла лесно да влезне в експлоатация отново. Новият собственик ще се радва и на местните планини, реки и каньони, влизащи в земята. Включително има възможност и за лов на лосове, елени и пъдпъдъци.


На пета позиция се намира Ранчото Gateways Canyons, намиращо се в Колорадо и струващо 279 милиона долара. Главната резиденция е разположена върху 22 000 квадратни метра, като разполага дори и със собствена обсерватория. Ранчото се намира на 70 километра от най-близкия град, като е изключително подходящо за хора, които обичат да се любуват на небето и звездите. Gateways Canyons се отличава с наличието си на спа център, арт, студио, библиотека, дори и театрална сцена. Цялостното обзавеждане на ранчото е включено в оферираната цена, така че новият собственик може да го запази при желание. Също така има одобрение и за строеж на еднофамилни къщи на територията на имота.


Шестото място се заема от Casa Encantada в Бел Еър и се предлага за 225 милиона долара. Това е изключително рядък исторически имот, но това не го прави лесно продаваем. Архитектът на това луксозно имение е Джеймс Долена, доста талантлив и търсен през 1937 година, когато е построена Casa Encantada. Домът е проектиран под формата на „Н“, като е разгърнат на 3 хиляди квадратни метра земя и се намира на по-малко от 10 минути от Rodeo Drive. В миналото имението е било собственост на магнатът, стоящ зад марката хотел Хилтън – Конрад Хилтън. По-късно притежаващият го финансист Гари Уиник го обявява за продан.


На седма позиция откриваме имението Aspen Valley в Аспън, Колорадо, търсещо своя нов собственик срещу сумата от 220 милиона долара. Имението се притежава от Шариф Суки, съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Cheniere Energy. Шариф Суки беше известен и като най-добре платеният изпълнителен директор в САЩ. Aspen Valley се простира на 3 000 квадратни метра, разполагайки с гараж, плевня, моторни шейни и други забележителности, и се намира само на 16 километра от Аспън, което е голямо предимство за всички ски любители.


Осмата позиция се заема от Ранчо Mesa Vista в Пампа, Тексас, с цена от 220 милиона долара. Собственикът му Томас Буун, виден финансист и бизнес магнат, за съжаление почива през 2019 година. Но наследството му продължава да живее чрез това ранчо, което е било негов дом цели 50 години. Имението е доста просторно, намира се в източната част на Тексас и разполага с територия от 263 квадратни километра. Само главната резиденция е цели 33 000 квадратни метра.


На девето място, с цена от 160 милиона долара, е Вила Фиренце в Калифорния. Това впечатляващо имение създава усещането за една малка Италия в сърцето на Бевърли Хилс. В стар италиански стил, Вила Фиренце определено се откроява на фона на останалите доста по-съвременни жилища в района. Имението се намира на парцел от 36 421 квадратни метра земя, впечатляващи алеи и голям открит басейн. Застроената площ е 20 000 квадратни метра, като освен основният дом, имението разполага и с две къщи за гости, плюс игрище. Вила Фиренце се продава от няколко години, като едва миналата година й бе намалена цената от първоначалната 165 милиона долара.


Десетата позиция се заема от частните острови Вату Вара на Фиджи, струващи 115 милиона долара. „Не е нужно да си правите свой собствен курорт. Купете си.“ – това е част от основното послание в обявата за продажба на имота. Целият парцел е с площ от 5 187 акра, като влизат и изключително луксозните хотелски вили, които се намират на брега на остров Кайбу. Новият собственик ще получи и частен самолет, който ще е постоянно на негово разположение и ще може да лети спокойно за и до островите, когато си пожелае.


Може да се полюбувате на едни от най-скъпите имоти в следващото видео: