Най-скъпите самолетни билети

История февруари 08, 2022

Напоследък все по-използвани и предпочитани станаха нискобюджетните самолетни компании, които позволяват на всеки да стигне до определена дестинация срещу много малка сума пари. Въпреки налагането им на пазара през последните години, все още има и много скъпи полети, цената, на които понякога достига до тази на едностаен апартамент. В статията ще разгледаме някои от най-скъпите самолетни билети и какво предлагат като удобства, за които плащат клиентите. 


Нискобюджетните компании се разрастват изключително бързо и много често можем да видим реклами за полети, чиито цени са съпоставими с цените на  билет за влак. Това е удобство за всеки, който желае да посети определенa дестинация, отделяйки малко пари за превоза, но и съкращавайки времето, в което ще стигне до желаното място. Въпреки огромният успех на тези авиокомпании, на пазара все още  присъстват и такива, чиито билети струват доста скъпо. 


Съществуват няколко основни фактора, които определят цената на самолетните билети, като основният е разстоянието, което трябва да се измине, за да бъде достигната желаната дестинация.  Причината е, че  цената на самолетното гориво е изключително висока и колкото по-далече е дадена точка, толкова повече се оскъпява конкретният полет. Друг фактор, който определя цената на самолетните билети, е  обвързан с мястото, което искаме да посетим - дали е често посещавана дестинация и колко фирми извършват полети до нея. Нормално е колкото по-малко достижимо и по-рядко посещавано е дадено място, толкова по-скъпа да е цената на самолетния билет. Ако решим да пътуваме до полубезлюден остров, със сигурност много малко компании ще предлагат такъв полет  и съответно този билет ще струва много повече пари, отколкото полет до някой голям град в Европа.


Оскъпяването идва и от различните услуги, които се предлагат на борда и от които един клиент може да се възползва по време на полета си. Например, има самолети, които предлагат цели стаи, в които можем да си починем, пътувайки. Спа процедурите също са комплектовани като услуга, която един пътник може да получи. Друга особеност са менютата, от които можем да се възползваме на борда. Доста авиокомпании наемат известни шеф готвачи, които изготвят до 8-9 степенни менюта. 


Друг фактор, който значително влияе на цената на самолетните билети, е свързан с периода от годината, в който искаме да пътуваме. По време на Коледа и Нова Година например, броят на желаещите да пътуват, за да прекарат празниците със своите близки, е много по-голям от този през други месеци и съответно билетите са с по-високи цени. Сумата, която ще заплатим за даден самолетен билет също зависи и от момента на покупката му – дали го купуваме в последния възможен момент или сме го резервирали месец преди полета.


Разбира се, изборът на частен полет, от който да се възползва конкретен клиент, също струва доста голяма сума пари.


Различните класи, от които пътниците могат да се възползват по време на полета - икономична, бизнес и ВИП, също се разпределят в различни ценови диапазони. Повече за този вид услуги и оскъпяването им ще разберете надолу в статията. 


Някои от най-скъпите полета в света


Един от най-скъпите самолетни билети, на стойност 29 000 долара, се предлага от компанията Етихад Еъруейз, която е вторият превозвач на Обединените арабски емирства. Още през 2014 година авиокомпанията анонсира намерението си да пусне на пазара специална услуга за полет от Сан Франциско до Сингапур, за който съобщава, че ще бъде много по-луксозен от предлаганата  досега от тях първа класа. В тази скъпа услуга са включени много удобства, от които клиентът, заплатил необичайно голямата сума, ще може да се възползва по време на пътя. Отделно компанията предлага множество полети, различни класи, като в самия им сайт можете да направите резервация за полет до Мали на стойност 8 714 долара, което със сигурност не е никак малко, но разбира се,  е далеч от сумата от 29 000 долара за единичен полет. 


Японските авиолинии също предлагат скъпи полети. Авиокомпанията Japan Airlines предлага услуга за еднопосочен билет първа класа за полет от Лос Анджелис до Париж, цената, на  който е 24 000 долара. Част от удобствата на борда са това, че всеки клиент има отделна пътническа седалка, която може да бъде трансформирана в изключително удобно легло с меко одеяло и възглавница. Възползвайки се от тази услуга, клиентът все еднo наема хотелска стая за определена сума за няколко часа полет. Също така авиокомпанията предлага класно меню, съставено както от специална традиционна японска кухня, така и от западни ястия. 


Следваща в нашата топ 5 класация, се нарежда авиокомпанията Virgin Atlantic, собственост на мултимилиардера Ричърд Брансън. Освен нормални полети, които предлага икономическата класа, Брансън и екипът му са помислили и за своите ВИП клиенти, които могат и желаят да се възползват от бизнес класата, предлагана от авиокомпанията. Най-скъпият самолетен билет, предлаган от компанията струва 21 000 долара и е за полет в направление Ню Йорк – Сингапур. Клиентът получава комфортно пътуване и много  удобства. 


Интересно предложение, което компанията на Ричърд Брансън разработва, е организиран полет, който е с крайна дестинация - Космоса. Този вид полет ще е предназначен за всеки един гражданин, който може да си го позволи, като цената му ще възлиза на четвърт милион долара. 
На четвърто място се нарежда Singapore Airlines, която има спечелена награда за най-вкусна и естетически поднесена храна на борда на самолетите си. Най-скъпият самолетен билет, който предлага тази авиокомпания, е на стойност 18 400 долара и е за полет от Сингапур до Ню Йорк. 


На последно място, отново с изключително висока цена за полет, се нарежда австралийската компания Qantas. Най-скъпият билет, който тя предлага е на стойност 15 000 долара. Срещу тази сума клиентът получава истински луксозно обслужване, удобства и великолепна храна. Този билет се предлага за  дестинацията Лос Анджелис – Мелбърн. 


Със сигурност има много интересни дестинации и полети, чиито цени на билетите надхвърлят очакванията ни. Въпреки това, заради самите услуги, които предлагат авиокомпаниите, си заслужава да си позволим това удобство. 


Във видеото по-долу можете да научите повече за различните скъпи самолетни билети: