Планът на милиардера Марк Лор за построяване на нов град

Инвестиции януари 24, 2022

Всеки ден наблюдаваме как се развиват идеите на фигури като Илон Мъск, Джеф Безос или Марк Зукърбърг, светът се стреми към растеж и иновациите, които предлагат всички те, са в основата на технологичния, финансовия и образователния прогрес. Напоследък все по-често се коментират нови обширни идеи, свързани с градоустройството, като една от тях е проектът на Марк Лор – бъдещият град Телоса. 


В началото на статията ще ви запознаем малко с историята на американския предприемач Марк Лор. Името му е свързвано с много различни финансови предприятия, като една от най-мащабните е веригата магазини за търговия на дребно – Уол-Март. До 2021-ва година Лор е президент и главен изпълнителен директор на компанията. Той е основател и на два проекта за електронна търговия, които впоследствие продава за 550 млн. и 3,3 млрд. долара. 


След като се оттегля от Walmart, иноваторът съобщава, че започва да се занимава изцяло с глобалната идея, свързана с изграждането на напълно нов град. 


Идеята за града и какво предлага Марк Лор в плана?


Мисълта за създаването на нов град, който да функционира финансово, политически, икономически и да прилича досущ на вече съществуващите градове, звучи първоначално като утопия, която на пръв поглед изглежда неизпълнима. Но ето, че Марк Лор е готов да ни опровергае. 


Основните идейни компоненти на иновацията е да се създаде град, който да събира чистотата на Токио, разнообразието, което предлага Ню Йорк и не на последно място, градът да прилага социалните услуги на Стокхолм. 


Други идеи по проекта, които ще бъдат разработвани, са това бъдещият град Телоса да разполага с много зелена площ и да не бъде презастроен с твърде много сгради. Предвижда се да има изградени множество ферми около територията на града. Електричеството е замислено да бъде конструирано, посредством поставени соларни панели, като също и е планирано да бъде изградена система за събиране на дъждовната вода. В центъра на града ще бъде построена голяма кула и около нея пространството ще бъде застроено с парк и допълнителни зелени площи. Основният проект е за зелено-ориентиран и разработен с грижа за околната среда град.


Относно пътната структура на Телоса е проектирано да има обозначени пространства, които ще бъдат пригодени за придвижване на пешеходци, също така ще бъдат устроени улици, които ще са подходящи за автомобили и велосипедисти. Интересното в проекта, което Лор представя, относно автомобилите е, че те ще бъдат изцяло роботизирани.  Предвидено е самото устройство на Телоса да позволява на жителите да достигат до работа, училища, заведения и всички подобни обществени места за по-малко от 15 минути. 


Други предложения, които присъстват в анонсирането на проекта, са свързани с точното местоположение на Телоса, като засега е планувано да бъде в някой от щатите Невада, Юта, Айдахо, Аризона или Тексас. 


Освен градоустройството и плановете за разположение и визуален облик, самото име на града има много интересна история. Telosa идва от „телос“, което на древногръцки означава „най-висока цел“. Друга препратка към историята е това, че Аристотел е използвал тази дума в научните си разработки, за обясняване на постигането на най-висшата цел.  Със сигурност Лор не е избрал случайно точно това име за своя бъдещ проекто-град, тъй като иновацията, която иска да създаде е най-високото ниво на този етап в професионален план, което може да достигне и да развие. 


Относно идейният план за съжителство и политика на Телоса, голяма част от научните препратки, които се наблюдават в идеите на Марк Лор, са разработени от Хенри Джордж. Основен аргумент в една от книгите на Джордж е това, че на основно място се поставя частната собственост върху дадена земя, което влияе на социалните неравенства. Лор иска да позволи на всички бъдещи граждани на града, които предварително ще бъдат избирани по специална процедура, да имат възможността да участват активно във взимането на важни решения. Поставен е фокус върху разнообразието. 


Все още не е обявено категорично как ще бъде замислено управлението и каква ще бъде политическата идеология на града. Това, което Лор представя като идеи, са тези свързани с капитализма, но съобщава допълнително пред медиите, че няма да се придържа стриктно към тази идеология, тъй като намира значителни недостатъци.

 

Финансова стратегия


Милиардерът предвижда следната стратегия, свързана с парите за изграждането на проекта – Лор иска да закупи огромен парцел земя за определена сума, а след това приходите да идват от отдаването под наем на различни помещения и бизнес услуги, които планира да привлече. Отделно във финансовата стратегия, е заложена идеята да се възвърнат постепенно всички инвестирани пари, посредством приходите от образование, здравна сфера и други. Всички бизнеси, които ще функционират на територията на Телоса, ще плащат данъци. 


Основната идея е стойността на града да се увеличава с времето, но функционално икономически да е задействана по такъв начин, че всички граждани, без значение от доходите си или финансовите постъпления – било то от кредити, регулярни месечни доходи или инвестиции,  да имат равен достъп до  здравеопазване, образование и транспорт. 


Гражданите ще имат право да строят собствени домове, а след това, ако пожелаят да ги продават. Изискване към всички обаче, е да се съгласят, че няма да получат еднолична собственост върху самата земя. Лор предвижда тя да бъде на цялата общност. 


Предприемачът заявява, че всички данъци, които ще бъдат събирани от жителите на Телоса, ще бъдат използвани за подобрения на инфраструктурата и по-добро организиране на икономиката. 


Ако говорим за определена сума пари, то няма заложена предварително точна цифра, която ще е необходима за изграждане на цялостен проект. По-скоро Лор има представи за средства, които биха успели да покрият изцяло финансирането за създаването на Телоса - около 25 милиарда само на първата фаза на изграждане и общо около 400 милиарда долара за финализиране на цялостния проект. Според различни данни, финансирането ще бъде организирано и събрано от филантропи, инвеститори, както и от държавни субсидии. 


Телоса със сигурност е иновация, която би повлияла на инфраструктурата и икoномиката на света, но този утопичен град не е първият по рода си подобен проект. В Саудитска Арабия вече е започнат строежът на огромен град в пустинята, който е предвиден да бъде с нулеви въглеродни емисии. 


Със сигурност ще продължим да следим развитието на проекта на Марк Лор, както и разрастването на заложените идеи в предварителния план. Иновацията, която предприемачът предлага е ново поле за развитие не само на определени граждани, но и на многото бизнеси, които ще бъдат привлечени на територията на Телоса. 


Преди да успеем да видим визуално този град през 2030 година, ако не и по-рано, във видеото можете да се запознаете с най-старите градове, които трябва да посетите. Все пак много идеи за проекта на Лор – Телоса, със сигурност са заимствани от всички красиви места, които се славят с култура и архитектурна стойност.