Практични идеи как да създадем усещане за лукс в дома си

Инвестиции септември 03, 2021

Мечтаете ли си за по-луксозен и красив дом? В следващата статия ще се запознаете с някои практични и бюджетни идеи как да придадете на жилището си усещане за лукс, елегантност и комфорт.

 

На всички ни се иска да имаме красив и уютен дом, в който да почиваме, да прекарваме време със семейството си и да каним приятели. Като често ни обзема и желанието за подобряване на интериора, освежаване и редекориране на домашната обстановка. Понякога ни се иска домът ни да е по-луксозен отколкото е в действителност, но пък не разполагаме с необходимия бюджет, за да го постигнем. Затова решихме да разгледаме някои лесни, практични и бюджетни решения за дооформяне на дома ни, така че да му предадем по-голямо усещане за лукс и елегантност.


Най-често хората решават да ремонтират кухнята или банята си, когато искат да обновят жилището си. Но истината е, че когато искате да надградите интериора на дома си, а не само да го поправяте, трябва да обърнете задължително по-голямо внимание на дневната си стая и хол. Там трябва да се опитате да внесете нотката на лукс, която желаете. Защото това е всъщност най-представителното място в дома ви, в което прекарвате свободното си време със семейството и близки, където посрещате гости и организирате празненства. Ето и някои ценни съвети, как да акцентираме именно на тази важна стая и да й придадем повече усещане за лукс:

 

•    Артистичен акцент


Важно е да имате един централен акцент в стаята, а не много на брой и малки декоративни елементи. Стилът е в простотата, симетрията и изчистената визия, с малко, но важни и основни акценти. Много подходящо би било да закачите голяма картина, например, над дивана ви. Не е нужно да я търсите в скъпи галерии, а по-скоро в магазини за сувенири. Включително може да разпечатате черно-бели снимки, които ви харесват и да си купите красива рамка за тях. Ще видите какъв страхотен ефект ще придаде това на хола ви, а и похарчените пари ще са дори по-малко от предвиденото.

 

•    Простота


Както споменахме и по-горе, малкото, но качествени  и стилни вещи са по-подходящи отколкото многото на брой така наречени вехтории и дреболии. Не трябва да забравяте, че ако имате много декорации, предмети, мебели, сувенири, и други подобни, то може и да прекрачите по-скоро линията на добрия и изтънчен вкус, и да постигнете повече кич и претруфеност. Най-вероятно разполагате с много сувенири, с голяма сантиментална стойност за вас, но може да ги приберете в хубави кутии и винаги, когато искате да ги вадите и разглеждате, потъвайки в спомените си. 

 

•    Чисто и подредено

 

Едно простичко правило е да поддържате дома си чист и подреден. Това е доста лесно и евтино и със сигурност много допринася за добрия вид на дома ви. Защото колкото и луксозно да е жилището ви, ако то е мръсно и разхвърляно, със сигурност ще загуби доста от добрия си и стилен интериорен вид, и със сигурност няма да прави добро впечатление на гостите ви.

 

•    Осветление


Осветлението в дома ви също играе много важна роля и е добре да помислите за него. Ако имате остарели и по-невзрачни полилеи е желателно да ги замените с нещо по-ново, модерно и интересно, което да разчупи обстановката у вас. Не е нужно да избирате от скъпите осветителни тела. Може да откриете вашата нова лампа и в някой по-обикновен магазин. Вариант е и да си купите дизайнерска лампа втора ръка. Изберете нещо, което да грабва вниманието още с влизането в стаята и да прави веднага впечатление. Задължително е и да сложите настолни лампи във всяка стая, ако разбира се, вече нямате такива. По-богатото осветление от повече различни източници винаги създава усещането за лукс и дълбочина във всяко помещение. Винаги е добра идея да използвате слоевете светлина за привлекателен интериор, така имате възможност и за по-приглушена светлина, която също спомага за по-луксозното излъчване на дома ви. Може да потърсите и по-старинни настолни лампи и свещници, които ще допринесат за по-оригинално усещане в дома ви.   

 

•    Голям килим


Друга хитрина е да сложите голям килим, той създава усещане за простор, което автоматично се асоциира с по-луксозна визия. По-добре е да се спрете на по-голям и евтин килим, отколкото на малък и скъп.

 

•    Декоративни възглавници


Многото по-големи декоративни възглавници винаги придават допълнителен комфорт и красив вид на дивана, който е важна и централна мебел във всеки дом и не трябва да пропускаме неговата декорация. Като разбира се, важна е и цветовата гама, на която ще се спрем. Ценен съвет е, че размерът на възглавниците трябва да е по-голям от техните калъфки за по-пухкава форма и добра визия. Реално подходящите декоративни възглавници са едно от най-лесните и бюджетни решения за бърза промяна на интериора на дома. Може да инвестирате в по-скъпа и хубава дамаска за тях, както и за цялата холна гарнитура.
В спалнята също може да заложите на красиво шалте за по-изискан и красив вид. Колкото по-меки и скъпи са материите, които избирате, толкова по-комфортно и луксозно ще се чувствате и ще правите впечатление на гостите си.

 

•    Дълги завеси до пода


Дългите пердета, буквално стигащи до пода също са задължително изискване за вида на един по-луксозен дом. Затова е важно предварително да сте взели точните размери и същевременно да не купите прекалено евтино изглеждащи завеси. Добър и бюджетен вариант е да си купите подходящ плат от специализиран магазин и да си ушиете пердетата сами, ако имате нужните умения или да ги дадете на добър шивач.

 

•    Черен цвят


Черният цвят също придава луксозен вид. Затова добра идея е да боядисате вратите на дома си в черен цвят, като ги съчетаете и с други черни предмети, например красив стол, ваза или лампион. Контрастиращият черен цвят придава на нещата по-специален и лъскав вид.

 

•    Сребро

 

Интересен факт е и че макар златото да се смята за синоним на богатството, то понякога може да изглежда доста евтино. Затова е по-добре да избирате предмети и аксесоари по-скоро в сребърни окраски и никел, а не в златни нюанси. Светлото сребро се възприема по-добре от окото, то отразява светлината и придава по-луксозен вид.


Както видяхте, има различни бюджетни и лесни варианти, с които да направите дома си с по-красив, изискан и елегантен вид. Разбира се, винаги, ако искате да направите и по-голям цялостен ремонт, да си купите нови мебели, техника и аксесоари, може да изтеглите бърз ипотечен кредит, с който да си осигурите мечтания дом. Може дори да си направите сами новия интериорен дизайн на дома си: